Rusia, care se opune scutului antiracheta american, vrea sa realizeze un sistem de aparare antiaeriana in comun cu fostele republici sovietice membre ale Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (ODKB), a anuntat miercuri secretarul general al acestei organizatii, potrivit AFP.

"Fuziunea sistemelor noastre de aparare antiaeriana deschide calea crearii unei aparari antiaeriene comune pe teritoriul Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva", din care fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Tadjikistan si Kargazstan, a declarat acest oficial, Nikolai Bordiuja.

Un acord in vederea fuzionarii sistemelor de aparare antiaeriana ale Rusiei si Armeniei este in etapa "examinarii pentru ratificare", a precizat secretarul general al ODKB in cursul unei conferinte de presa la Erevan, amintind ca Moscova a incheiat deja astfel de acorduri cu Belarus si Kazahstan.

"Crearea acestor sisteme regionale este prima etapa. A doua etapa este aceea de a reuni activitatile acestor sisteme sub un (acelasi) program si reguli comune, pentru a crea astfel un sistem de aparare antiaeriana pentru toate statele membre ale ODKB", a mai spus Nikolai Bordiuja, potrivit agentiei de presa ruse Tass.

Anuntul privind acest proiect de sistem de aparare vine in contextul recentei amplasari in Romania si Polonia a elementelor scutului american antiracheta, fata de care Rusia se opune. Luna trecuta, presedintele rus Vladimir Putin anunta ca tara sa va lua masuri pentru a face fata "amenintarilor" reprezentate de instalarea elementelor acestui scut.