Peste 1.700 de persoane au fost salvate de la inec, pe marile Mediterana si Egee, cu navele Politiei Romane de Frontiera de la inceputul anului 2016, anunta reprezentantii IGPF, precizand ca o alta nava, "Stefan cel Mare", a fost detasata la sfarsitul saptamanii trecute, pentru misiuni, in Grecia, potrivitMediafax.

Politistii romani de frontiera, aflati in misiuni de patrulare pe marile Mediterana si Egee cu nave romanesti, au salvat peste 1.700 de persoane de la inec, de la inceputul acestui an si pana acum, anunta Inspectoratul General al Politiei de Frontiera(IGPF).

Reprezentantii institutiei declara ca la sfarsitul saptamanii trecute a fost detasata, pentru o noua misiune, nava ￯Stefan cel Mare￯ din cadrul Garzii de Coasta, impreuna cu echipajul de la bord, in cadrul Operatiunii Maritime Comune ￯Poseidon Rapid Intervention￯, ce se desfasoara la frontierele externe ale Greciei.

"Operatiunea se va desfasura in Marea Egee, timp de o luna si jumatate, nava maritima de patrulare si interventie - tip OPV si echipajul aflat la bord, format din 25 de politisti de frontiera, urmand sa execute misiuni de supraveghere si control, dar si de cautare si salvare de vieti omenesti, la frontierele externe ale Uniunii Europene, alaturi de celelalte state membre U.E. participante la misiune. ", se arata intr-un comunicat IGPF.

Aceasta este cea de-a doua misiune internationala din acest an a navei Stefan cel Mare, ultima fiind incheiata la inceputul lunii aprilie in Italia. "In cele trei luni de misiune in Italia, politistii de frontiera romani de pe nava ￯Stefan cel Mare￯ au salvat si transferat la bordul navei Garzii de Coasta 995 persoane (copii, femei si barbati) care se aflau in pericol de inec, pe ambarcatiuni gonflabile ce navigau in Marea Mediterana. In toate cazurile, au fost efectuate procedurile specifice la bordul navei romanesti (triere si evaluare medicala), iar ulterior persoanele in cauza au fost transportate in porturile italiene si predate autoritatilor, pentru efectuarea procedurilor specifice", se mai arata in comunicatul IGPF. Peste cateva zile, se va intoarce in Romania nava Garzii de Coasta MAI 1104, care s-a aflat timp de doua luni (aprilie-mai) in Grecia, in cadrul operatiunii Maritime Comune ￯Poseidon Rapid Intervention￯.

"Pe perioada detasarii, echipajul navei Politiei de Frontiera Romane a efectuat 50 de misiuni si a participat la 14 operatiuni de cautare si salvare pe mare, in urma carora a salvat, transbordat, transportat si predat autoritatilor elene din portul Chios, in total, 721 de persoane (199 copii, 170 femei, 352 barbati), care se aflau in pericol de inec in apele Marii Egee", precizeaza oficialii IGPF.