Autoritatile au decretat stare de urgenta in orasul Batemans Bay din New South Wales, Australia, din cauza unei invazii de lilieci. In jur de 100.000 de exemplare au invadat zona. Locuitorii sunt constransi sa ramana inchisi in case, iar zgomotul si mirosul degajat de lilieci au alungat turistii.

Totodata, mamiferele au provocat caderi ale retelei de electricitate si au determinat reducerea preturilor proprietatilor din zona.

Un politician local a declarat fenomenul drept un dezastru natural. Expertii sunt de parere ca unul din patru lilieci care traiesc in Australia si-a facut acum casa in orasul Batemans Bay. Afluxul enorm de specii a depasit cu mult populatia orasului care este de doar 11.000 de persoane.

Liliecii fac parte dintr-o specie protejata si nu pot fi ucisi. Ei isi stabilisera o colonie in acest oras australian, in urma cu mai multi ani, insa, recent, numarul lor a crescut spectaculos.

Fonduri de aproape doua milioane de dolari au fost deblocate pentru operatiunea dificila de a curata zona de lilieci printr-o metoda pasnica, avand in vedere ca specia este protejata de lege.