UPDATE Ora 00:31 Imaginile de la satelitii SUA nu indica vreo explozie la bordul avionului EgypAir, anunta oficiali SUA pentru Reuters, citati de BBC. Surse anonime au declarat pentru Reuters ca SUA nu a exclus nicio ipoteza in cazul aeronavei prabusite. Ei iau in considerare o defectiune tehnica, un atac terorist sau prabusirea lui cu intentie de catre echipaj.

Avion Airbus al EgyptAir (foto de arhiva)Foto: EgyptAir

Dupa descoperirea ramasitelor pe mare, compania nu a mai dat nicio declaratie.

Oficialii si expertii spun ca avionul a fost tinta unui atac terorist, nu a unei defectiuni tehnice.

UPDATE 22.50 Reteaua terorista Stat Islamic revendica doborarea avionului egiptean prabusit joi dimineata in Marea Mediterana, conform unor site-uri afiliate organizatiei fundamentaliste sunnite, informeaza Mediafax.

Un pasager irakian s-a aruncat in aer la bordul avionului companiei EgyptAir, informeaza agentia AMAQ, afiliata retelei teroriste Stat Islamic, conform site-ului Newsday247.com.

Informatiile au fost confirmate de surse islamiste citate de Centrul European pentru Studii Strategice si Securitate (ESISC), potrivit publicatiei Daily Star.

Mesajele de revendicare nu au putut fi confirmate din surse independente.

Un avion EgyptAir care efectua un zbor pe ruta Paris-Cairo s-a prabusit joi in largul unei insule grecesti cu 66 de persoane la bord, dintre care 30 egipteni si 15 francezi, iar autoritatile egiptene evoca un posibil act terorist, scrie AFP.

EgyptAir a confirmat "descoperirea de ramasite ale zborului MS804", precizand pe Twitter ca "veste de salvare si bucati de plastic" au fost descoperite plutind in largul insulei grecesti Karpathos. Anterior, armata greceasca anuntase descoperirea de ramasite ale avionului Airbus A320 in largul insulei grecesti Creta.

Zborul MS804 a disparut brusc de pe radarele ecranelor fara sa semnaleze nicio problema si in conditii excelente de zbor la apropierea de coastele egiptene.

Mentinand prudenta, ministrul egiptean al Aviatiei civile a apreciat ca situatia actuala "lasa sa se creada ca probabilitatea (...) unui atac terorist este mai ridicata decat cea a unei defectiuni tehnice" pentru a explica disparitia avionului.

"Dar nu vreau sa trag concluzii pripite", a precizat Shérif Fathy.

Contactul cu aeronava s-ar fi pierdut cand aceasta era la circa 280 km nord de coastele egiptene. Avionul facea cea de-a cincea cursa a zilei. Capitanul avea 6.275 de ore de zbor, copilotul 2.766. Avionul era fabricat in 2003.