Peste o mie de migranti, in majoritate cubanezi, au patruns miercuri cu forta pe teritoriul Republicii Costa Rica dinspre Panama unde erau blocati in tentativa lor de a ajunge in Statele Unite, a anuntat guvernul de la San Jose, care a acuzat politica migrationista americana, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Astazi (miercuri), peste 1.000 de migranti in situatie ilegala au patruns in Costa Rica prin violenta si forta, ceea ce constituie un afront adus poporului costarican", potrivit unui comunicat al presedintiei tarii.

Imagini difuzate la posturile de televiziune au aratat ciocnirile dintre migranti si autoritatile locale incercand sa ii impiedice sa treaca, in orasul de frontiera Paso Canoas. Geamurile mai multor masini si cladiri au fost sparte in aceste violente.

In total, intre 1.000 si 1.200 de migranti au fortat trecerea, "in principal cubanezi", carora li se adauga "un mic numar de migranti africani si asiatici", a explicat presei directorul general pentru imigratie, Kattia Rodriguez.

Guvernul a reamintit ca timp de patru luni, intre noiembrie 2015 si martie 2016, Costa Rica a adapostit aproape 8.000 de cubanezi si le-a oferit asistenta umanitara, dupa ce Nicaragua a luat decizia de a-si inchide granitele.

Acesti migranti cubanezi incearca sa ajunga in Statele Unite dupa un periplu de mai multe saptamani inceput in Ecuador si motivat fara indoiala de temerea ca incalzirea diplomatica dintre Washington si Havana va pune capat facilitatii de vize in Statele Unite.

In prezent, cubanezii care ajung pe cale terestra in Statele Unite sunt autorizati sa intre dupa verificarea actelor de identitate. Ulterior, au termen de un an pentru a solicita azil.

In schimb, daca sunt prinsi pe mare, ei sunt trimisi inapoi in Cuba, in baza politicii migrationiste americane, asa-numita a "picioarelor uscate, picioarelor ude".

Aceasta politica reprezinta "o incurajare perversa a migratiei si favorizeaza conditiile pentru traficul de fiinte umane", a acuzat in cursul unei conferinte de presa ministrul costarican de externe, Manuel Gonzalez.

Marti, autoritatile pentru problemele migratiei din America Centrala, Columbia, Ecuador, Mexic si Statele Unite s-au reunit in Costa Rica pentru a cauta solutii la aceasta criza, insa fara succes.