Statele Unite si-au exprimat din nou, vineri, "preocuparea" legata de anchetele derulate de Uniunea Europeana in privinta practicilor fiscale ale multinationalelor care ar viza de o "maniera disproportionata" companiile americane, scrie AFP.

"Comisia Europeana aplica retroactiv o doctrina total diferita in ceea ce priveste ajutoarele de stat si care are un impact disproportionat asupra companiilor americane", a declarat secretarul Trezoreriei, Jacob Lew, intr-un comunicat publicat dupa ce s-a intalnit la Washington cu comisarul european pentru Concurenta, Margrethe Vestager.

Intr-o scrisoare publicata in februarie, acesta se aratase nemultumit de anchetele efectuate in Europa impotriva unor companii precum Apple, McDonald's sau Amazon.

In principiu legale, aceste aranjamente fiscale incheiate cu statele permit companiilor sa scape partial sau total de impozite in tarile europene in care s-au instalat.

Vineri, Lew a cerut autoritatilor europene sa isi "revizuiasca abordarea" in aceste anchete si a lasat din nou sa se inteleaga ca nu sunt excluse represalii.

"Trezoreria continua sa vizeze toata gama de raspunsuri in aceasta chestiune", se arata in comunicat.