Italia este pe cale sa devina cel de-al doilea stat din Europa care introduce o lege pentru a combate risipa de mancare, o problema estimata la peste 12 miliarde de dolari anual, incurajand astfel actul de donatie, scrie Business Magazin, citat de Mediafax.

In contrast cu legea din Franta, care acorda amenzi de pana la 75.000 de euro supermarket-urilor care nu doneaza produsele alimentare nevandute, Italia a adoptat o strategie de incurajare a actului de donatie.

Pana in prezent, companiile care doreau sa doneze astfel de produse trebuiau sa completeze zeci de formulare, transformand practic procesul intr-un cosmar birocratic. Noua lege stipuleaza ca aceste companii vor completa doar o declaratie lunara in care specifica cantitatea donata.

Incepand cu luna februarie, supermarketurile din Franta au fost obligate prin lege sa doneze alimentele nevandute. Pentru a descuraja oamenii sa caute prin gunoaie, unele supermarketuri obisnuiau sa toarne inalbitor pe alimentele aruncate sau sa le puna in depozite incuiate, insa noua lege, adoptata in Franta, interzice acest lucru.