Aproximativ 15% din cele 551 de e-mailuri ale fostului secretar de stat american Hillary Clinton au fost declarate documente "confidentiale" si "secrete", a informat sambata Departamentul de Stat, o afacere care afecteaza campania electorala a fostei Prime Doamne si care este anchetata de FBI, relateaza Agerpres citand AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dupa cum a fost obligat de justitie, ministerul american de externe a publicat online sambata 551 de mesaje electronice ale fostului secretar de stat, in total 1.012 pagini de documente trimise sau primite de pe un cont privat in perioada in care Hillary Clinton trebuia, in principiu, sa utilizeze un cont guvernamental.

Din vara lui 2015, Departamentul de Stat a facut publice aproape 46.000 de pagini de mesaje dintr-un total de 55.00 de pagini care ar trebui publicate integral pana la sfarsitul lunii februarie.

Din cele 551 de e-mailuri de sambata, "fragmente din 84 au fost reconsiderate", dintre care "81 la nivel confidential", nivelul cel mai scazut al clasificarii, iar "trei la nivel secret", a detaliat un oficial din cadrul ministerului.

Acest responsabil din cadrul Departamentului de Stat a precizat ca din lotul de sambata niciun document "nu a fost declarat top secret", cel mai inalt nivel de clasificare numit secret de aparare.

La sfarsitul lunii ianuarie, ministerul a refuzat sa divulge continutul a 22 de e-mailuri trimise sau primite de Hillary Clinton care ulterior au fost clasificate "top secret".

Diplomatia americana, stanjenita de aceasta afacere care o afecteaza pe Hillary Clinton - secretar de stat intre 2009 si 2013-, a precizat la fiecare publicare de documente ca reconsiderarea continutului s-a facut ulterior dupa o atenta analiza, e-mailurile nefiind considerate "confidentiale" la data trimiterii lor.

La inceputul lui februarie, FBI a confirmat oficial ca desfasoara o ancheta legata de mesageria privata a d-nei Clinton, Partidul Republican vazand in aceasta dovada ca adversara lor democrata este descalificata pentru a candida la presedintia tarii.