Un proiect de raport adoptat miercuri de Comisia Europeana afirma ca Grecia "si-a neglijat serios obligatiile" in gestionarea granitei externe a spatiului Schengen, a anuntat miercuri comisarul european Valdis Dombrovskis, citat de AFP.

"Proiectul de raport concluzioneaza ca Grecia si-a neglijat serios obligatiile si ca exista grave deficiente la granitele exterioare care trebuie surmontate"", a spus vicepresedintele executivului european, in fata presei.

Acest document, cre nu e public, a fost adoptat miercuri de Comisia Europeana. El se bazeaza pe constatarile expertilor care au efectuat in noiembrie o vizita la granita greaca cu Turcia.

Recunoscand "presiunea" la care sunt supuse autoritatile grecesti, raportul subliniaza ca nu exista o identificare si inregistrare efectiva a migrantilor, potrivit unui comunicat al executivului european.

Amprentarile "nu sunt sistematic" introduse in dosarul prevazut in acest scop iar "documentele de identitate nu sunt sistematic verificate pentru a le stabili autenticitatea" sau pentru a evalua amenintarea potentiala reprezentata de un individ, prin consultarea bazelor de date.

"Este un raport care dateaza din noiembrie, de atunci au fost realizate avansuri importante. Urmatoarele rapoarte vor fi foarte diferite", s-a aparat ministrul grec al Politicii migratorii, Yannis Mouzalas.

Daca raportul este adoptat cu majoritatea calificata de un comitet de evaluare al statelor membre, va permite declansarea unui "plan de actiune" al Comisiei Europene, cu propuneri de masuri pentru a corecta lacunele observate.

"Grecia va avea trei luni" la dispozitie pentru a actiona, a subliniat Comisia. Daca nu adopta masurile adecvate, se deschide calea pentru ca statele membre sa poata prelungi pana la doi ani controalele la granitele interne, reintroduse in ultimele luni de o serie de tari coplesite de numarul de migranti.

Aceste controale in zona Schengen sunt limitate la sase luni in perioade normale.

Acest interval ajunge insa la capat pentru unele tari, iar fluxul de migranti nu pare sa slabeasca. Germania, spre exemplu, care face parte dintre primele tari care au reintrodus controalele, ar trebui sa le suprime in mai.

Statele membre, reunite luni la Amsterdam, au cerut deci Comisiei sa activeze procedura care ofera posibilitatea prelungirii controalelor pana la doi ani. Este vorba de o masura exceptionala prevazuta in Codul Schengen (articolul 26).

Adoptand miercuri acest raport, executivul european a declansat inceputul acestei proceduri, care ar urma sa dureze mai multe luni.

In prezent, sase state membre Schengen (din 26) au reintrodus controale provizorii, fara a-si inchide insa granitele. Cinci (Germania, Austria, Suedia, Danemarca si Norvegia) au facut-o cu speranta de a controla mai bine fluxul de migranti, iar unui (Franta) ca reactie la amenitarea terorista.