Comandantii militari americani au primit aprobarea de a ataca luptatori ISIS in Afganistan, conform unei declaratii venita din partea Pentagonului joi. Pana acum, trupele americane puteau sa atace fortele militantilor sub presiunea unor circumstante mult mai restrictive, precum protejarea propriilor efective, scrie Reuters.

Este primul ordin de asemea fel inafara teatrelor de operatiuni din Irak si Siria, unde militantii controleaza zone din aceste tari.

Departamentul de Stat american a anuntat saptamana trecuta ca a catalogat aripa afgana ISIS, cunoscuta si sub numele de Khorasan, drept o organizatie terorista straina.

Trupele americane puteau sa atace forte ISIS in Afganistan sub presiunea unor circumstante mult mai restrictive, precum protejarea propriilor efective.

Senatorul republican John McCain, presedintele Comitetului pentru Servicii Armate din Senat, a declarat ca administratia Obama "pare sa se trezeasca in fata faptului ca la mai bine de 1 an de la demararea campaniei militare americane, ISIL a ajuns la o anvergura globala si se extinde in continuare."

McCain a declarat intr-o audiere joi ca autorizatia data de Casa Alba era mult asteptata si ca "multi dintre noi ar fi interesati sa stie ca am limitat atacurile asupra ISIL, la Irak si Siria."

Un purtator de cuvant al Pentagonului, Capitanul Jeff Davis, a declarat ca o ajustare a metodelor de autorizare pentru trupele americane in Afganistan, insa nu a acordat detalii legate de data la care a fost data aceasta schimbare.

"Ca parte a acestei misiuni, vom actiona impotriva oricarui grup terorist ce reprezinta o amenintare la adresa intereselor si teritoriului Statelor Unite, inclusiv impotriva membrilor ISIL-Khorasan", a mai declarat Davis.

Schimbarea in mecanismele de autorizare au fost relatata pentru prima oara de The Wall Street Journal. Casa Alba nu a raspuns imediat comentariilor.