Uniunea Europeana a adoptat cu greutate luni concluziile asupra procesului de pace in Orientul Mijlociu, in timp ce unele state au dorit atenuarea referintelor la violentele exercitate de colonistii israelieni sau la etichetarea produselor provenite din colonii, relateaza AFP si Agerpres.

Textul a fost adoptat de cei 28 de sefi ai diplomatiei din tarile UE dupa o zi de negocieri, in timp ce ar fi trebuit initial aprobat fara dezbatere la deschiderea reuniunii lor lunare la Bruxelles.

Intr-o lectura finala a textului la cel mai inalt nivel, ministrul grec Nikos Kotzias a exprimat rezerve asupra referintelor la violentele exercitate de unii colonisti contra palestinienilor, dintre care unele au fost abandonate, a precizat un diplomat pentru France Presse.

Si omologul sau polonez, Witold Waszczykowski, a refuzat o formulare insistand asupra unitatii UE cu privire la problema de etichetare a marfurilor din coloniile israeliene, dupa cum prevede legislatia europeana din 2012.

Ca raspuns la aceasta decizie considerata extrem de ostila de Israel, premierul Benjamin Netanyahu a decis sa suspende contactele cu UE asupra conflictului israeliano-palestinian, in timp ce Bruxellesul incearca sa relanseze procesul de pace prin intermediul Cvartetului pentru Orientul Mijlociu (UE, SUA, ONU si Rusia).

"UE condamna cu fermitate atacurile teroriste si violenta tuturor partilor si in toate circumstantele, inclusiv moartea unor copii", potrivit versiunii finale a textului publicat luni seara.

"UE saluta progresele inregistrate in cadrul anchetei asupra Duma", in legatura cu moartea unei familii palestiniene dupa incendierea casei lor de catre extremisti evrei, cerand Israelului "sa raspunda pentru actiunile lor" toti autorii violentelor in randul colonistilor.

UE condamna colonizarea "ilegala in conformitate cu dreptul international" si critica "demolarile si confiscarile, inclusiv a unor proiecte finantate de UE, precum si evacuarile" de palestinieni din unele sate si de asemenea "transferurile fortate de beduini si avanposturile ilegale".

In legatura cu etichetarea, UE se angajeaza "sa aplice continuu, pe deplin si efectiv legislatia existenta a UE.... ce se aplica produselor din colonii". UE precizeaza ca "acest lucru nu este un boicot al Israelului, fata de care UE se opune cu fermitate".

"Numai o restabilire a unui orizont politic si reluarea dialogului poate opri violenta", estimeaza cele 28 de state ale UE, in timp ce negocierile de pace sunt blocate din primavara anului 2014 si violenta intre israelieni si palestinieni face victime aproape zilnic.