Ministrul de externe suedez Margot Wallstrom a declarat azi ca ea ar dori reintroducerea recrutarii obligatorii, spunand ca ar putea face diferenta in rezolvarea unor crize cum este fluxul masiv de refugiati, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Sunt printre cei care ar saluta o versiune moderna, cu egalitate intre sexe a recrutarii, cu componente atat militare cat si civile”, a spus Wallstrom la o conferinta pe tema apararii.

„Imaginati-va ca am fi avut civili in rezerva in aceasta toamna si ei ar fi putu fi chemati sa ajute agentia pentru imigratie”,a spus ea, adaugand ca recrutarea ar putea ajuta si cazul unor dezastre naturale.

Suedia, o tara cu 10 milioane de locuitori, a primit anul trecut 160.000 de refugiati - cel mai mare numar raportat la populatie din Europa.

Suedia a renuntat la serviciul militar obligatoriu din 2010, dar sondajele arata ca majoritatea votantilor ar vrea sa se revina la el.

De asemenea, armata spune ca are prea putini soldati, desi tensiunile in relatia cu Rusia dupa anexarea Crimeii si razboiului din Ucraina raman mari.

Premierii din Suedia si Finlanda au scris, intr-un articol comun publicat duminica, si aparut in ambele tari, ca cei doi vecini trebuie sa coopereze mai strans pentru apararea in fata unor amenintari precum Rusia.

Ambii spun insa ca nu se pune problema aderarii la NATO.

„Atat Finlanda cat si Suedia sunt in afara aliantelor militare. Consideram ca aceasta politica ne-a ajuta pana acum”, au scris cei doi premieri.