Mali este incepand de luni pentru trei zile in doliu national in memoria victimelor atacului jihadist din 20 noiembrie dintr-un mare hotel din Barnako, in care cel putin 19 persoane au murit. Din solidaritate, este doliul national si in statele vecine Senegal, Mauritania si Guineea, scrie AFP.

Ancheta se indreapta spre "mai multe piese", fara ca autoritatile sa stie cu certitudine numarul si nationalitatea autorilor atacului, revendicat succesiv de doua grupuri jihadiste distincte.

Hotelul Radisson Blu a fost atacat vineri dimineata, de persoane inarmate, care au tinut ostatici aproximativ 170 de clienti si angajati. Fortele din Mali, sustinute de fortele speciale franceze si de catre agenti ai SUA si ai misiunii ONU in Mali, au intervenit pentru a-i elibera pe ostatici. Potrivit unui raport "definitiv" al guvernului, atacul a ucis 19 de persoane - 18 de clienti (inclusiv 14 straini identificati de tarile lor), precum si un politist din Mali, si doi atacatori.

Atacul a fost revendicat vineri de grupul jihadist al algerianului Mokhtar Belmokhtar, Al-Mourabitoune, "cu participarea" Al Qaida in Maghrebul islamic (AQIM). Grupul a declarat duminica ca atacatorii au fost doar doi la numar, ceea ce sugereaza ca erau din Mali.

Un grup jihadist numit Frontul Eliberarii din Macina (LWF), a revendicat, la randul sau, duminica atacul intr-o declaratie trimisa AFP, afirmand ca acesta a fost savarsit de un comando de cinci membri dintre care trei au scapat teferi din atac.