Parlamentul ungar a dat marti unda verde premierului populist Viktor Orban de a actiona in justitie decizia europeana privind cotele de refugiati intre statele membre, scrie AFP.

Adoptata cu 141 de voturi pentru, 41 impotriva si o abtinere, aceasta decizie ar urma sa conduca la un recurs in fata Curtii Europene de Justitie "la inceputul lui decembrie", a precizat ministrul Justitiei, Laszlo Trocsanyi.

Textul afirma ca principiul cotelor de repartizare "nu tine cont de principiul de subsidiaritate si omite acordarea posibilitatii parlamentelor nationale a-si exprima opinia".

Ungaria, adepta a liniei dure impotriva migrantilor, a ridicat garduri de sarma ghimpata la granitele cu Serbia si Croatia si este unul dintre adversarii cei mai determinati in fata planului de repartizare a 160.000 de refugiati decis in aceasta toamna de UE.

Intr-un discurs sustinut in fata Parlamentului in urma cu o zi, Orban a spus ca "atat timp cat acest guvern va respira, nu vor exista cote si nu vom prelua niciun migrant". "Noi decidem pe cine lasam sa intre in tara noastra si cu cine vrem sa traim", a adaugat el.

Mai multe state din estul Europei si-au exprimat opozitia in fata acestui plan, in special Slovacia, care a anuntat ca doreste si ea un recurs in justitie.

Prin Ungaria au trecut circa 400.000 de migranti, pana la inchiderea completa a granitelor sale, la jumatatea lunii octombrie.