Fostul ministru de Finante al Greciei, Yanis Varoufakis a sustinut, la summitul bancar al Finacial Times (FT) de marti, ca locul ideal de munca pentru el ar fi cel de cancelar al Germaniei. Moderatorul evenimentului, editorialistul FT Martin Wolf i-a dat replica acestuia, glumind ca: "Nu cred ca ai rezista prea mult in pozitia asta". Varoufakis a avut o relatie cel putin tensionata cu mai multi lideri europeni, printre care se numara si cancelarul german Angela Merkel. El si-a depus demisia, in luna iulie, inainte ca guvernul de la Atena sa ajunga la un acord cu liderii europeni pentru a evita falimentul tarii,informeaza FT.

Yanis VaroufakisFoto: Agerpres/EPA

"Mi-ar placea sa fiu cancelarul Germaniei, cum sa nu. Dar pentru asta ar trebui sa slefuiesc putin germanul din mine", a sustinut Varoufakis la summitul FT. Odata ajuns in fruntea guvernului celui mai puternic stat european, Varoufakis ar implementa un plan in patru puncte pentru a sprijini economia din zona euro. Planul fostului ministru de finante grec include crearea unui fond al saraciei, finantat de catre Banca Centrala Europeana, dar si determinarea Bancii Europene de Investitii sa finanteze energia verde, start-up-urile din tehnologie si afacerile viitorului.

Prezent la summitul bancar al Financial Times, Varoufakis, usurat de responsabilitatea pe care o avea in guvernul grec, le-a spus celor din jur ce crede el despre liderii europeni. Atfel, directorul Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, "a facut o treaba buna", insa Varoufakis nu si-ar irosi timpul discutand despre presedintele francez Francois Hollande, care este "o nascocire a imaginatiei colective".

Varoufakis a comentat si un eventual referendum pentru iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana. "As fi tentat sa votez pentru Brexit, dar nu as face-o", a sustinut fostul ministru de Finante grec.