NATO trebuie sa contracareze consolidarea puterii militare ruse in Kaliningrad, Marea Neagra si estul Marii Mediterane, care i-ar putea da Moscovei controlul asupra unor zone cheie, a estimat joi secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, potrivit AFP.

Jens StoltenbergFoto: AGERPRES

Enclava strategica a Rusiei in interiorul Uniunii Europene, Kaliningradul se afla in sud-vestul tarilor baltice, deja nelinistite de sustinerea acordata de Moscova separatistilor ucraineni. Moscova si-a mai intarit prezenta si in Siria, unde a trimis avioane si nave pentru a-l sustine pe presedintele Bashar al-Assad, un aliat de mult timp al Rusiei.

Stoltenberg a avertizat ca aceasta strategie i-ar permite Rusiei sa controleze puncte strategice.

"Aceasta intarire militara le permite rusilor sa obtina capacitati de interzicere a accesului in unele zone", le-a declarat Stoltenberg jurnalistilor la baza navala portugheza Troia, la sud de Lisabona, dupa ce a asistat la manevre in cadrul exercitiului "Trident Juncture", cel mai important desfasurat de NATO in ultimii peste 10 ani.

"Problema in prezent este de a sti cum pot fi gestionate aceste capacitati sporite ale Rusiei in tarile baltice, Marea Neagra si, acum, in Mediterana", a precizat el, adaugand ca Alianta ar trebui "sa-si intareasca fortele in permanenta".