Criza refugiatilor poate reaprinde conflictele din Balcani, avertizeaza premierul sloven
'Daca criza migratiei nu este gestionata corespunzator, asa cum s-a convenit la summitul de la Bruxelles, exista posibilitatea unor situatii conflictuale intre statele din Balcanii de Vest', a avertizat la o conferinta de presa premierul sloven, citat de agentia Reuters.
'Este posibil ca un conflict minor sa antreneze o reactie extinsa din cauza istoriei recente foarte dificile (a regiunii), astfel ca este foarte important sa rezolvam aceasta criza impreuna, intrucat nicio tara nu poate sa-i faca fata singura', a adaugat premierul Cerar, cunoscut pentru avertismentele sale foarte transante. La mini-summitul european extraordinar de pe 25 octombrie el a afirmat ca Uniunea Europeana s-ar putea dezintegra daca nu reuseste sa intocmeasca un plan de actiune in fata afluxului masiv de migranti veniti din Orientul Mijlociu, Africa si Asia.
La conferinta de presa desfasurata marti, seful executivului de la Ljubljana a cerut o sporire a controlului european la frontierele Greciei si a mai atentionat ca fluxul migrator ce se deplaseaza in prezent pe asa-numita ruta a Balcanilor, prin Grecia, Macedonia, Serbia, Croatia si Slovenia, s-ar putea orienta si catre Albania si Muntenegru.
De asemenea, el si-a reluat avertismentul ca tara sa ar putea urma exemplul Ungariei de a ridica un gard pe 'sectoarele esentiale ale frontierei' pentru a controla mai bine fluxul migrator.
Dupa ce Ungaria si-a inchis cu un astfel de gard granita cu Croatia, pe 16 octombrie, circa 135.000 de migranti au traversat Croatia si Slovenia in drumul lor catre statele bogate din vestul Europei. Acest aflux a creat tensiuni in zona, Slovenia acuzand Croatia si aceasta acuzand la randul ei Serbia ca lasa migrantii sa treaca in numar prea mare granita. Dar in ultima vreme aceste tari au reusit sa ia masuri de gestionare a fluxului, convenind in special sa transporte migrantii cu trenurile in mod organizat.
Un avertisment despre posibilitatea unor conflicte intre statele din Balcani a venit tot marti din partea cancelarului german Angela Merkel, ea invocand acest risc ca argument pentru a respinge solicitarea partenerilor ei de coalitie (CSU-Uniunea Crestin-Sociala) ca Germania sa limiteze sever primirea migrantilor.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi