Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a atras marti atentia asupra folosirii excesive a fortei, inainte de a se intalni la Ierusalim cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, scrie AFP si Agerpres.

In cursul unei conferinte de presa comune cu Benjamin Netanyahu, Ban Ki-moon a afirmat ca folosirea excesiva a fortei "poate suscita frustrari si ingrijorari care inmultesc violentele".

Pe de alta parte, secretarul general al ONU a subliniat ca trebuie evitat ca "situatia sa se tranforme intr-un conflict religios cu un potential de implicari pentru regiune".

"Israelienii si palestinienii sunt in pragul unei noi catastrofe", a declarat el.

"Singura modalitate de a pune capat acestui conflict este prin intermediul negocierilor care vor produce rezultate concrete", a adaugat Ban Ki-moon.

De asemenea, el si-a facut cunoscute temerile in fata "declaratiilor gruparilor palestiniene ca Hamas si Jihadul Islamic care saluta aceste atacuri dusmanoase", referindu-se la numeroasele atacuri comise de la 1 octombrie de palestinieni contra israelienilor sau evreilor.

La randul sau, Benjamin Netanyahu a afirmat ca este "dreptul Israelului de a-si apara cetatenii". "Nu folosim forta excesiv", a adaugat el.

El a denuntat cauzele "terorismului palestinian" care, in opinia sa, nu sunt legate de procesul de pace sau de colonii, ci "de vointa de a distruge Israelul pur si simplu".

Ban Ki-moon a sosit marti pentru o vizita de doua zile in Israel si apoi in teritoriile palestiniene, in contextul in care aceasta regiune cunoaste o escaladare a violentelor care provoaca temeri legate de o noua intifada.

In cursul unei intrevederi avute marti dimineata cu presedintele Israelului, Reuven Rivlin, el a afirmat ca liderii israelienii si palestinieni trebuie sa actioneze de urgenta, in caz contrar "dinamica pe teren se va inrautati, cu grave repercusiuni pentru Israel si dincolo de Israel si Palestina".

Miercuri, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, urmeaza sa aiba o intrevedere cu presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas.