Comandantul suprem al trupelor NATO din Europa, generalul american Philip Breedlove, a declarat luni pentru Reuters ca a primit asigurari din partea mai multor state membre NATO ca vor continua sa isi mentina trupe in Afganistan, alaturi de cei aproape 10.000 de soldati americani ce vor ramane dupa termenul anuntat initial pentru retragere. Potrivit surselor Reuters, Germania, Turcia si Italia sunt isi mentina trupele in Afganistan la nivelul actual.

Soldati americani in AfghanistanFoto: Agerpres

Dupa ce talibanii au reusit sa ocupe, pentru o scurta perioada de timp, o capitala provinciala, SUA si aliatii NATO si-au revizuit politicile fata de Afganistan, anuntand ca in contextul dat reducerea treptata a trupelor ar trebui sa fie facuta pe baza evenimentelor curente si nu a unui calendar prestabilit.

Generalul Breedlove precizat ca desi discutiile cu aliatii privind numarul de trupe pe care le mentin in Afganistan, principalele contingente nationale se vor mentine.

"Mai multi dintre cei mai mari contribuabili au comunicat deja ca vor ramane in pozitiile lor actuale", a declarat pentru Reuters Breedlove.

Comandantul NATO in Europa a refuzat sa dea detalii, insa un alt inalt oficial NATO a precizat ca Germania, Turcia si Italia sunt dispuse sa ramana in Afganistan la nivelul de trupe pe care il au in acest moment.

"Ar trebui sa facem schimbari asupra structurii trupelor pe baza conditiilor de la fata locului si nu a calendarului. Alte natiuni ne telefoneaza deja sa ne spuna ca sunt hotarate (sa continue - n.red.)", a adaugat Breedlove.

Presedintele american Barack Obama a anunta joi ca a decis sa extinda prezenta trupelor americane in Afganistan, pastrand continegentul curent de 9.800 de militari in 2016, transmite Reuters. Liderul de la Casa Alba a aratat ca fortele afgane nu sunt suficient de puternice astfel incat trupele americane trebuie sa ramana. Informatia aparuse anterior pe surse, agentiile de presa precizand ca in 2017, contingentul american din Afganistan va fi redus la 5.500 de militari, acestia fiind localizati in 4 baze: Kabul, Bagram, Jalalabad si Kandahar.