Fostul sef al FMI Rodrigo Rato, anchetat in Spania pentru frauda fiscala, spalare de bani si coruptie, a ramas fara pasaport si nu va putea calatori in afara Uniunii Europene, scrie AFP.

Fostul ministrul al Economiei (1996-2004) a fost plasat sub control judiciar si va trebui sa se prezinta o data pe luna la tribunal.

Rato, fosta vedeta a partidului Popular (dreapta) al premierului Mariano Rajoy, a devenit unul dintre principalele simboluri ale coruptiei elitelor spaniole.

Luna trecuta, justitia a pus sub sechestru averea lui Rato pentru o suma de 18 milioane de euro, printre care si pensia de fost presedinte al FMI, dupa ce nu a platit cautiunea fixata de justitie.

Fostul sef al FMI (2004-2007) este anchetat in doua dosare rasunatoare. In afacerea privind listarea frauduloasa pe bursa a Bankia, este acuzat de escrocherie, fals in inscrisuri si uz de fals. Falimentul acestei banci in 2012 a ruinat sute de mii de mici actionari si a obligat Spania sa ceara un plan de salvare european de 41 de miliarde de euro.

Rato este acuzat si de utilizarea frauduloasa de carduri bancare ale Caja Madrid. Aceste carduri erau folosite de sefii Caja Madrid pentru cheltuielile lor personale, safari in Africa sau cumpararea de produse de lux, potrivit presei.