Doar unul din cinci solicitanti de azil sositi in Uniunea Europeana in decurs de trei luni este din Siria, potrivit datelor Eurostat, care contrazic afirmatiile conform carora majoritatea refugiatilor au fugit din calea conflictului sirian, relateaza Daily Mail, citat de Mediafax.

UE a inregistrat 213.000 de sosiri in aprilie, mai si iunie, dublu fata de aceeasi perioada din 2014, dar numai 44.000 dintre acesti refugiati fugeau din calea razboiului civil din Siria, potrivit Eurostat.

Numarul afganilor care au depus cereri de azil in aceasta perioada este de patru ori mai mare fata de 2014, ajungand de la 6.300 la 27.000. Alte 17.000 de cereri au fost depuse de albanezi, a caror tara nu se confrunta cu niciun conflict.

Alti 13.900 de solicitanti de azil au venit din Irak, tara care, la fel ca Siria, este devastata de gruparea terorista Stat Islamic.

Anul acesta au ajuns 500.000 de imigranti in Europa, dintre care 156.000 numai in august. In loc sa ceara azil in primul stat UE in care ajung, cei mai multi se indreapta spre statele mai prospere din nodul Europei. Aproximativ 3.000 de imigranti au murit pe mare, in timp ce incercau sa ajunga in Europa cu ambarcatiuni supraaglomerate, operate de traficanti de persoane.

Numerosi oficiali si activisti au afirmat ca majoritatea imigrantilor sunt din Siria, acuzand statele europene ca depun prea putine eforturi pentru a-i ajuta.

Aceste date "expun minciuna promovata in unele cercuri ca multi dintre cei care ajung in Europa sunt din Siria", a declarat parlamentarul conservator britanic David Davies. "Cei mai multi oameni care fug de razboi merg in tabere din Liban si Iordania. Multi dintre cei care au ales sa-si riste vietile sa vina in Europa au facut acest lucru din motive economice", a apreciat el.