Uniunea Europeana 'nu a facut ceea ce trebuia sa faca' pentru a preveni actuala criza a migratiei, desi 'existau informatii de multa vreme, de luni de zile, ca (refugiatii din) taberele din jurul Siriei vor pleca', a declarat europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, membru al grupului Partidului Popular European (PPE), intr-o intalnire organizata la Bruxelles cu jurnalisti romani, potrivit Agerpres.

Subliniind ca exprima o opinie personala, el a afirmat ca Europa a avut 'o atitudine slaba', 'de care au profitat altii', iar situatia actuala este 'mai rea decat razboiul'.

Pe de o parte, 'nu s-a facut nimic' pentru a impiedica plecarea prin Marea Mediterana a ambarcatiunilor incarcate cu migranti, actiune care ar fi avut ca scop 'nu atat blocarea imigratiei, cat salvarea de vieti omenesti'. Abia acum, se 'incearca o rezolutie ONU care sa duca acolo nave, in apele internationale, sa blocheze navele sa plece de la mal', a punctat europarlamentarul liberal.

Totodata, 'nu s-a facut nimic sa se stinga acel conflict' din Siria si 'sa se blocheze ISIS', desi, la nivelul tehnic din prezent, 'se putea bloca zona, astfel incat sa nu mai poata fi alimentati cu munitie, cu arme' militantii acestei organizatii teroriste, a mai spus Marian-Jean Marinescu.

Problema valurilor de migranti nu este noua, a subliniat, in dialog cu ziaristi romani, si Renate Weber, membra a grupului Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE). De mai multa vreme, Italia, Spania si Malta s-au confruntat cu un aflux de persoane sosite ilegal din nordul Africii, dar desi aceste tari au apelat, in repetate randuri, la solidaritatea europeana pentru gestionarea acestei probleme, 'statele membre nu au dat dovada de solidaritate', a mentionat ea. 'Normal era ca, inca de atunci, sa se accepte trierea' migrantilor care voiau sa intre pe teritoriul Uniunii Europene. Acum se doreste corectarea acestor lipsuri, realizarea unor 'centre de primire', dar, intre timp, lucrurile s-au agravat, a observat Renate Weber.

Ea a fost de parere ca, atat Comisia Europeana, cat si Consiliul UE nu au anticipat evolutia fluxului de migranti, desi aveau mijloacele necesare pentru a strange informatii din timp si pentru a elabora mai multe scenarii posibile legate de acest subiect. A fost vorba si despre o insuficienta cooperare in schimbul de date la nivel european, a apreciat europarlamentarul, avansand ideea ca 'poate, ar fi necesar un serviciu de informatii al UE, dar statele membre sunt foarte reticente'.

Uniunea Europeana nu a fost pregatita 'pentru probleme de asemenea dimensiuni', a afirmat si Ioan Mircea Pascu, din grupul Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor din PE. Bazandu-se pe argumente istorice, el considera insa ca, in politica, nu se poate sti niciodata cu siguranta cum vor evolua lucrurile.

Parerea lui este ca valul de migranti care asalteaza Europa ridica mai multe serioase semne de intrebare, 'carora cineva trebuie sa le gaseasca raspuns'. Unele dintre acestea ar fi: 'De ce acum, in vara aceasta, desi situatia nu este mai rea decat in urma cu 2-3 ani?', 'Cine si de ce a blocat o preconizata actiune internationala de solutionare a razboiului din Siria?', 'Cine profita de pe urma unei crize a UE?'.

Marian-Jean Marinescu are un punct de vedere similar si se intreaba, retoric, la randul lui, 'De unde au arme si tehnica de lupta militantii ISIS?', 'Cum se explica aceasta plecare pe un traseu cunoscut, cu telefoane GPS, pentru care cine plateste oare abonamentul care este foarte scump?'.

El incearca si sa gaseasca raspunsuri, apreciind, de exemplu, ca 'Rusia poate fi un stat care profita, pentru ca o criza in Europa o ajuta foarte mult'.

Procesul migratiei catre Europa este abia la inceput, anticipeaza acesti europarlamentari romani, care sunt convinsi ca nesolutionarea eficienta si in timp util a problemelor legate de acest fenomen poate avea implicatii dintre cele mai sumbre. Criza erodeaza solidaritatea europeana, fapt care pune in pericol insasi forta si functionarea Uniunii Europene. Nemaiputand gestiona provocarile cu care se confrunta, UE risca sa ajunga intr-un impas. Iar alti actori in plan geopolitic vor incerca sa profite si 'sa redistribuie cartile' pe 'masa de joc', dupa cum a afirmat Ioan Mircea Pascu. 'Se doreste o rearanjare geopolitica de forte' si perspectiva 'unei noi forme de razboi rece' se contureaza tot mai mult, a estimat Renate Weber.

In concluzie, acestea nu sunt decat unele dintre motivele intemeiate pentru care se impune stringent o actiune imediata si coordonata a statelor membre ale Uniunii Europene si a tututor institutiilor comunitare pentru a se solutiona nu numai efectele, ci si cauzele crizei migrantilor.