Protestele de la Chisinau au drept cauza proasta guvernare pe plan intern, iar Rusia ar putea sa incerce sa le foloseasca in interes propriu, si-a exprimat temerea ambasadorul american la OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa), Daniel Baer, intr-un interviu acordat marti Europei Libere, citeaza Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Moscova a demonstrat nu o data ca prefera sa foloseasca si sa manipuleze fortele politice in interes propriu, fara sa tina seama prin ce trec oamenii din acele locuri. A demonstrat ca nu-i pasa ce cred oamenii despre propriul guvern, dar vrea sa manipuleze acel guvern asa incat sa-si atinga propriile obiective. Deci, cred, in mod cert, ca autoritatile ruse incearca deja si vor incerca, prin propaganda si alte mijloace, sa foloseasca ori sa manipuleze protestul", a declarat ambasadorul american.

Potrivit acestuia, manifestantii de la Chisinau "protesteaza din aceleasi motive cu ale oamenilor care au protestat la Kiev sau in orasele din Statele Unite cu diferite ocazii in trecut". "Oamenii ies in strada cand se satura de ceva (...). Nu este un protest geopolitic, este un protest care are drept cauza modul in care le este guvernata tara si dorinta sa vada altceva", a explicat diplomatul american, invocand in acest context perspectiva europeana pentru Republica Moldova.

Ideea unui viitor european inseamna pentru cetatenii Republicii Moldova institutii democratice, care nu fura din buzunarele lor, a subliniat Daniel Baer. "Eu cred ca ideea unui viitor european este atractiva pentru R. Moldova inclusiv pentru ca implica un viitor cu institutii democratice de incredere, care nu fura din buzunarul oamenilor si care servesc cetateanul, un viitor in care oamenii isi pot realiza potentialul intr-o societate guvernata de institutii solide ale statului de drept", a concluzionat el.

Sute de persoane si-au petrecut noaptea de marti spre miercuri in cele peste 400 de corturi instalate in fata guvernului, in cea de-a zecea zi de proteste la Chisinau, increzatori ca actiunea lor vor produce in cele din urma o schimbare.

Ei cer demisia presedintelui si a guvernului, alegeri parlamentare anticipate si anchetarea celor implicati in furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar. Organizatorii protestului spun ca oamenii nu vor pleca din Piata Marii Adunari Nationale pana cand revendicarile nu le vor fi indeplinite. Saptamana trecuta, protestatarii au votat o rezolutie prin care au cerut ca seful statului sa fie ales prin vot direct si nu de catre parlament, ca pana acum.