Oamenii care fug din calea razboaielor si persecutiei este necesar sa fie ajutati, a pledat duminica fostul lider al Sindicatului Solidaritatea si presedinte al Poloniei Lech Walesa, anuntand ca ar dori sa primeasca cativa refugiati in locuinta sa, relateaza AP, potrivit Mediafax.

Lech WalesaFoto: AGERPRES

"Trebuie sa ne impartim si ultima felie de paine cu cei aflati la nevoie. Suntem oameni. Ei se afla intr-o situatie tragica", a declarat Walesa, un laureat al Premiului Nobel pentru Pace pentru lupta pe care a dus-o impotriva comunismului in anii '80.

El a facut aceste declaratii pentru postul privat de televiziune TVN24.

Intrebat de un jurnalist daca ar fi dispus sa primeasca refugiati in propria locuinta, Walesa i-a raspuns ca da, dar ca mai intai are nevoie de acordul sotiei sale.

Premierul finlandez Juha Sipila a anuntat sambata ca este pregatit sa gazduiasca in locuinta sa refugiati, care se pot muta pe 1 ianuarie 2016.

De asemenea, Papa Francisc a indemnat duminica toate parohiile si comunitatile religioase din Europa sa primeasca cate o familie de refugiati, intr-un gest de solidaritate care va incepe cu Vaticanul.

Aceste indemnuri au loc in contextul in care UE este impartita intre a accepta sau nu o propunere franco-germana cu privire la introducerea unor cote obligatorii si permanente de repartizare a refugiatilor, intr-un efort de ajutorare a celor mai afectate state de criza fara precedent a imigrantilor.