Tanara refugiata palestiniana, care in luna iulie a izbucnit in lacrimi in fata cancelarului german Angela Merkel in timpul unei dezbateri televizate pentru ca i-a fost respinsa cererea de azil, a primit in cele din urma permisiunea de a ramane in Germania "din ratiuni umanitare", a anuntat vineri primaria din orasul Rostock, transmite Agerpres.

Merkel, pusa in dificultate in fata unei refugiate in lacrimiFoto: Captura YouTube

Permisul de sedere pe care ea l-a primit impreuna cu tatal ei este valabil pana in anul 2016. Si ceilalti membri ai familiei sale au primit permisiunea de a ramane in Germania, dar cu un statut de nivel inferior, respectiv "Duldung", ce inseamna ca sederea lor este "tolerata", dar vor putea sa locuiasca toti impreuna.

In timpul unei emisiuni televizate la care cancelarul german Angela Merkel a participat in luna iulie la Rostock, adolescenta in varsta de 14 ani, al carei prenume este Reem, a incercat sa explice, intr-o germana impecabila, ca trece printr-un moment greu dupa ce membrii familiei sale au aflat ca cererea de azil le-a fost respinsa si in consecinta ar fi urmat sa fie expulzati din Germania, unde s-au refugiat cu patru ani in urma.

"Politica este uneori dura", i-a raspuns Angela Merkel. "Tu te afli acum in fata mea si esti o persoana extrem de simpatica, dar si tu stii ca in taberele de refugiati din Liban sunt mii si mii de oameni (...) Iar daca noi spunem acum: puteti sa veniti cu totii (...), nu vom reusi sa facem fata, suntem in fata unei dileme", a continuat sefa executivului german, care si-a intrerupt discursul cand a observat ca tanara a inceput sa planga. Apoi, Angela Merkel s-a dus langa fata si a incercat sa o consoleze cu o mangaiere pe umar.

Scena a provocat o avalansa de comentarii despre atitudinea cancelarului, care nu a promis nimic fetei si a incercat sa o consoleze intr-un mod stangaci, unii apreciind totusi atitudinea ferma a sefei guvernului.

Dar a doua zi, responsabila guvernului german pe probleme de imigratie si integrare a refugiatilor, Aydan Ozoguz, a evocat posibilitatea ca tanara palestiniana sa primeasca un nou permis de sedere in baza noii legi privind imigratia, ce a intrat in vigoare in luna august si "permite tinerilor bine integrati sa aiba perspective" in Germania, iar acum acest permis i-a fost acordat.