Presedintele chinez Xi Jinping a salutat joi "victoria" din 1945 impotriva Japoniei, in deschiderea impunatoarei parade militare ce marcheaza 70 de ani de la capitularea ocupantului nipon, relateaza AFP si Agerpres.

'Victoria totala in razboiul anti-japonez a facut din nou din China o mare tara a lumii', a declarat presedintele chinez in Piata

Tiananmen, inainte de a anunta reducerea cu 300.000 de oameni a efectivelor Armatei Populare de Eliberare, estimata la circa 2,3 milioane de militari, cea mai numeroasa din lume.

'China nu va cauta niciodata hegemonia, nici nu va incerca sa se extinda. Ea nu va provoca niciodata suferinte tragice altor natiuni', a dat asigurari Xi Jinping, dupa care a trecut in revista din limuzina prezidentiala trupele chineze.

'Anunt aici ca statul chinez isi va reduce efectivele militare cu 300. 000' de oameni, a mai declarat Xi Jinping, vorbind de la inaltimea 'Portii Pacii Ceresti' (Tiananmen).

Circa 12.000 de militari si 500 de vehicule militare si-au inceput apoi parada, survolata de aproape 200 de avioane si elicoptere, simboluri ale ascensiunii Chinei pe scena internationala.

La defilare vor lua parte si aproape 1.000 de militari straini, printre care un detasament rus.

Printre invitatii straini la parada se afla presedintele rus Vladimir Putin, presedinta sud-coreeana Park Geun-Hye, presedintele sud-african Jacob Zuma si secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

In schimb, liderii principalelor democratii occidentale, in frunte cu presedintele american Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel, au declinat invitatia. Singurul reprezentant la ceremonii al marilor diplomatii occidentale este ministrul de externe francez, Laurent Fabius.