Un suedez care a trimis facturi catre mii de persoane care au vizitat un site pornografic a fost condamnat luni la doi ani si jumatate de inchisoare cu executare pentru "extorsiune agravata", informeaza AFP.

Barbatul in varsta de 42 de ani, care a achizitionat drepturile de exploatare in Suedia a videoclipurilor de pe newerotica.mobi, a transmis mesaje in 2012 si 2013 catre circa 3.800 persoane care au vizionat clipurile video pentru a le cere zeci sau chiar sute de euro.

In cazul in care refuzau sa plateasca, incerca din nou sa obtina suma solicitata amenintandu-i ca urma sa cheme politia sau sa publice numele utilizatorului pe un site de internet unde erau semnalate si ironizate persoanele rau platnice.

Acestea amenintari constituie un delict, a subliniat un tribunal din Malmo (sud) intr-o declaratie de presa. Instanta a recunoscut 31 de cazuri de extorsiune agravata si 526 de tentative de extorsiune.

Cinci persoane au fost, de asemenea, condamnate pentru complicitate , pedepsele variind de la inchisoare cu suspendare (pe perioada nespecificata dupa cum prevede Codul Penal suedez), pana la 16 luni de inchisoare. Totodata, persoanele condamnate au obligatia sa despagubeasca victimele.

Inculpatul principal, care locuia in Malmo, a afirmat pentru ziarul regional Sydsvenskan in 2013 ca ar fi castigat "cateva milioane" de coroane (cateva sute de mii de euro) legal dupa ce a solicitat utilizatorilor newerotica.mobi, inainte de a le arata un video, sa accepta termenii de utilizare care mentioneaza pretul.

Desi vizitatorii site-ului nu si-au dat datele de contact, ainculpatul principal le-a gasit cumparand detaliile adreselor IP de la cel mai mare furnizor de servicii de internet din Suedia.