David Cameron face planuri pentru a organiza mai devreme, in 2016, referendumul promis privind apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana, in scopul evitarii unei suprapuneri periculoase politic cu alegerile franceze si germane in 2017, potrivit unor surse din guvern citate de The Guardian. Starea de spirit acum este cu siguranta de a accelera procesul si de a organiza desfasurarea referendumului in 2016, spun sursele citate.

In timp ce prim-ministrul a declarat ca are mandat de la electorat sa renegocieze termenii de membru UE a Marii Britanii, surse guvernamentale au spus ca Downing Street vrea sa devanseze cat mai rapid calendarul referendumului.

"Starea de spirit acum este cu siguranta de a accelera procesul si de a oferi posibilitatea ca acesta sa se desfasoare in 2016", a declarat o sursa. "Am spus intotdeauna ca 2017 a fost un termen limita, mai degraba decat o data fixa", a adaugat sursa citata.

Un proiect de lege parlamentar pentru a aproba referendumul vor fi inclus in discursul reginei de la 27 mai. Proiectul de lege va fi prezentat, apoi, in mod oficial in Camera Comunelor .

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a cerut, luni, britanicilor sa organizeze rapid acest referendum privind ramanerea in Uniunea Europeana a Marii Britanii si abia apoi sa se poarte negocieri privind o eventuala revizuire a raporturilor Marii Britanii cu blocul comunitar.

Insa, premierul britanic doreste mai intai renegocierea relatiilor Marii Britanii cu blocul comunitar, in sensul transferarii mai multor atributii de la Bruxelles catre Londra, iar apoi, cel tarziu in 2017, sa convoace referendumul in urma caruia britanicii sa decida daca accepta sa ramana in UE in noile conditii.

Premierul conservator britanic David Cameron a declarat saptamana trecuta, imediata dupa Victoria sa in alegerile parlamentare ca isi va respecta promisiunea de a organiza referendumul privind apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana.