Doua femei din New York au fost arestate joi in baza acuzatiilor ca au complotat pentru sustinerea jihadului violent construind o bomba artizanala si folosind-o pentru un atac de tipul celui de la maratonul din Boston, relateaza Associated Press, citata de Mediafax.

Una dintre femei, Noelle Velentzas, era "obsedata de oalele sub presiune inca de la atacurile de la maratonul din Boston din 2013" si a facut glume referitor la explozibili dupa ce a primit una cadou, potrivit unei plangeri penale.

Plangerea depusa la un tribunal federal din Brooklyn le nominalizeaza pe Velentzas si fosta ei colega de apartament, Asia Siddiqui, ca tinte ale unei anchete sub acoperire in cazul unui complot terorist.

Femeile, amandoua originare din Queens, au fost arestate fara posibilitate de eliberare pe cautiune dupa o scurta audiere in care au luat cuvantul doar pentru a spune ca inteleg acuzatiile care li se aduc. Velentzas purta val islamic si o rochie neagra, iar Siddiqui un tricou verde cu o camasa neagra cu maneca lunga pe dedesubt si o fusta lunga inchisa la culoare.

"Clienta mea va pleda nevinovat daca si cand va fi o punere sub acuzare. Stiu ca este un caz grav, dar vom lupta la tribunal", a declarat avocatul lui Siddiqui, Thomas Dunn. Avocatul lui Velentzas nu a facut niciun comentariu.

Femeile si-au exprimat in mod repetat sprijinul pentru jihadul violent in timpul conversatiilor cu agentul sub acoperire, care le-a inregistrat in secret.

In 2009, Siddiqui, in varsta de 31 de ani, a scris un poem in revista publicata de Al-Qaida in Peninsula Araba care proclama ca "nu exista nicio scuza pentru a sta si a astepta ca martiriul sa cada din cer", au scris anchetatorii in documentele predate tribunalului. Velentzas, in varsta de 28 de ani, l-a numit pe Osama ben Laden unul dintre eroii ei si a declarat ca ea si Siddiqui sunt "cetateni ai Statului Islamic".

Din 2014, cele doua femei au complotat pentru construirea unui dispozitiv explozibil pentru a fi folosit in atacuri teroriste pe teritoriul american, afirma plangerea. Ele au "cautat si obtinut componente ale unei masini-capcana, ca cea folosita in atacurile din 1993 de la World Trade Center; o bomba ca cea folosita in 1995 la atacurile din Oklahoma si o oala sub presiune ca cea folosita in 2013 la atacul de la maratonul din Boston", au declarat autoritatile.

Autoritatile au decis sa le aresteze pe cele doua femei dupa ce Siddiqui a intrat in "posesia mai multor butelii cu gaz de propan, precum si a unor instructiuni de transformare a acestora in dispozitive explozive".

In timpul perchizitiilor la domiciile lor, joi, agentii au descoperit trei butelii de gaz, o oala sub presiune, ingrasamant si note scrise de mana cu instructiuni pentru fabricarea unor bombe. Ei au gasit si doua macete si doua pumnale.

Vecinii sustin ca Siddiqui locuieste impreuna cu fratele ei in subsolul unei cladiri de trei etaje detinute de parintii lor, care nu locuiesc acolo. "Ea este tacuta si nu m-am gandit vreodata ca poate face asa ceva", a declarat Mohammad Shahidul Haque, un tehnician de laborator la pensie.

Arestarile au avut loc in aceeasi zi in care un alt cetatean american a fost adus din Pakistan la New York pentru a acuzatii de conspiratie in vederea uciderii unor americani. Muhanad Mahmoud Al Farekh a comparut joi in fata unui tribunal federal din Brooklyn si a fost arestat fara posibilitate de eliberare pe cautiune.