Refuzul autoritatilor ucrainene de a livra gaze naturale regiunilor din estul rebel al Ucrainei seamana cu un "genocid", a afirmat miercuri presedintele rus Vladimir Putin.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu doar ca este foamete acolo jos, nu doar ca OSCE a constatat o catastrofa umanitara, dar in plus le taie si gazele (...). Asta seamana cu un genocid", a Putin, intr-o conferint de presa cu omologul sau cipriot, Nicos Anastasiades, potrivit agentiei Ria-Novosti, preluata de AFP.

"Se pre ca anumiti responsabili din Ucraina ignora chestiunile umanitare si umanismul", a spus acesta, subliniind ca patru milioane de oameni traiesc in regiunile rebele Donetsk si Lugansk.

Gazprom a amenintat saptamana trecuta ca va aproviziona direct zonele aflate sub controlul rebelilor, din cauza ca autoritatile de la Kiev au renuntat sa o mai faca.

Moscova sustine ca aceste livrari de gaze cad sub incidenta contractului incheiat in octombrie intre Gazprom si Naftogaz si Kievul trebuie sa plateasca pentru asta. Compania ucraineana refuza insa, explicand ca nu are niciun mijloc sa controleze nici volumul si nici utilizarea acestui gaz.

Kievul reguza de asemenea sa efectueze o noua plata pentru cumpararea de gaze pana cand aceasta chestiune nu este rezolvata.

In virtutea acordului semnat in octombrie, Ucraina trebuie sa plateasca in avans pentru gazul pe care doreste sa-l cumpere.

Vladimir Putin si-a exprimat speranta ca "astfel de masuri extreme nu vor fi luate si ca livrarile nu vor fi intrerupte".