Un fost puscas marin a fost condamnat, marti noaptea, la inchisoare pe viata pentru uciderea lui Chris Kyle, lunetistul care a inspirat filmul de succes "American Sniper", juriul Texas neacceptand ipoteza ca acesta ar fi actionat intr-o criza de nebunie.

Pedeapsa lui Eddie Ray Routh, in varsta de 27 de ani, condamnat si pentru uciderea prietenului lui Kyle, Ciad Littlefield, exclude orice posibilitate de eliberare, potrivit sentintei citita in direct la posturile americane de televiziune.

Procurorul Alan Nash anuntase inainte de proces ca nu cere pedeapsa cu moartea. Dupa mai putin de trei ore de deliberare, juratii tribunalului din Stephenville (160 km de Dallas) au respins in unanimitate argumentele apararii care a spus ca Eddie suferea de tulburari psihice cand i-a impuscat pe Chris Kyle, in varsta de 38 de ani si pe Ciad Littlefield, de 35 de ani, intr-un poligon de tragere din Texas, in 2 februarie 2013.

Avocatii Eddie Ray Routh a sustinut ca clientul lor a fost sufera de "psihoza", o tulburare mintala grava care il face sa piarda contactul cu realitatea.

Judy Littlefield, mama lui Chad Littlefield, a facut spus dupa anuntarea sentintei: "Suntem foarte incantati de acest verdict".

Timp de doua saptamani, acest proces a captivat publicul american din cauza personalitatii lui Chris Kyle, poreclit "legenda" si autorul unei autobiografii de succes care a inspirat filmul "American Sniper", adaptat pentru marele ecran de Clint Eastwood.

Filmul bazat pe memoriile lui Kyle despre cele patru misiuni pe care le-a efectuat in Irak a fost nominalizat anul acesta la Oscar pentru cel mai bun film. Fostul membru al trupelor de elita Navy SEAL, Kyle detinea recordul absolut la numarul de tinte atinse de un lunestist american. Dupa ce s-a retras din armata, el i-a ajutat pe veteranii afectati de stres posttraumatic si alte probleme de natura mintala.