Nivelul alertei de securitate a fost ridicat la instalatii americane din intreaga lume inainte de publicarea unui raport parlamentar privind tehnicile de interogare utilizate CIA in lupta impotriva terorismului in urma atentatelor de la 11 septembrie, a anuntat Casa Alba, potrivit Mediafax.

Ambasadele si alte instalatii adopta masuri de precautie, in urma "unor indicii" cu privire la "un risc mai mare", a declarat un purtator de cuvant al presedintiei.

Un rezumat de 480 de pagini al raportului intocmit de Senatul american urmeaza sa fie dat publicitatii marti, relateaza BBC News online.

Documentul urmeaza sa ofere detalii despre campania Agentiei Centrale americane de Informatii (CIA) in lupta impotriva retelei teroriste Al-Qaida, in urma atentatelor comise pe 11 septembrie 2001 in Statele Unite.

Sunt asteptate atat detalii despre metode controversate utilizate de agenti operativi CIA intr-un efort de a obtine informatii de la "suspecti foarte valorosi", cat si recunoasterea faptului ca aceste interogatorii in forta nu au condus la rezultatele dorite.

Publicarea raportului a fost amanata din cauza unor disensiuni, la Washington, cu privire la ceea ce sa se faca public.

Raportul integral, de aproximativ 6.000 de pagini, intocmit de catre Comisia pentru Informatii din cadrul Senatului, ramane clasificat.

Rezumatul de 480 de pagini este facut public de catre democratii din Comisie.

Barack Obama a pus capat programului CIA dupa ce s-a instalat la Casa Alba, in ianuarie 2009, si a recunoscut ca metodele folosite pentru interogarea detinutilor din Al-Qaida sunt asimilabile torturii.

In timpul presedintiei lui George W. Bush, in cadrul operatiunii CIA impotriva Al-Qaida - cunoscuta intern sub numele de "Rendition, Detention and Interrogation" - aproximativ 100 de suspecti de terorism au fost detinuti in "inchisori secrete" in afara teritoriului Statelor Unite, inclusiv in Romania.