Republicanii se pregatesc luni, inainte de alegerile legislative de la jumatatea mandatului in Statele Unite, sa castige o majoritate absoluta in cele doua camere ale Congresului, un optimism prudent alimentat de sondaje stranse, dar convergente, scrie AFP.

Ca si George W. Bush in 2006, Bill Clinton in 1994 si Ronald Reagan in 1986, Barack Obama ar putea pierde majoritatea in camera superioara a Congresului, Senatul, unde 36 de mandate din cele 100 vor fi schimbate marti pentru sase ani.

Previziunile site-ului FiveThirtyEight.com, New York Times si Huffington Post ofera republicanilor o sansa de peste 70% de a castiga majoritatea in Senat, pe baza sondajelor publicate in acest week-end si luni in statele care vor inclina balanta.

Exista si posibilitatea organizarii unui al doilea tur, in decembrie si ianuarie, daca in Louisiana si Georgia niciun candidat nu obtine majoritatea absoluta marti.

Sondajele ii dau pe republicani favoriti in Iowa (Joni Ernst, in frunte cu 7 puncte, si in Kentucky (Mitch McConnell, 8 puncte).

Alte sondaje publicate luni ofera un usor avantaj republicanilor, dar in marja de eroare, in alte state cruciale (New Hampshire, Colorado, Georgia, Alaska).

In Camera Reprezentantilor, care va fi schimbata in totalitate pentru doi ani, republicanii se asteapta la o intarire a majoritatii confortabile pe care o detin in prezent, de 233 fotolii dintr-un total de 435.