Epidemia de febra hemoragica cauzata de virusul Ebola ar putea ajunge pana pe 24 octombrie in Franta si Marea Britanie, au declarat experti, citati de cotidianul britanic The Independent, citat de Mediafax. Potrivit expertilor, care au analizat harta raspandirii acestui virus si datele companiilor aeriene privind zborurile efectuate, probabilitatea de aparitie a virusului Ebola in Franta pana la 24 octombrie este estimata la 75 la suta, iar in cazul Marii Britanii - la 50 la suta.

De asemenea, exista un risc (de 40 la suta) ca virusul va afecta Belgia, conform unui studiu publicat initial in revista PLoS Current Outbreaks.

"Nu exista o lista exacta (a tarilor care sunt vizate de riscul de raspandire a virusului), este vorba de o probabilitate", a declarat Alex Vespignani, expert in antropologie biologica la Universitatea din Boston.

El a apreciat ca "traficul aerian este un catalizator pentru raspandirea epidemiei".

Potrivit studiului realizat, probabilitatea de propagare a virusului Ebola in Spania si Elvetia a fost estimata la 14 la suta.

Primul pacient cu Ebola de pe teritoriul francez, o tanara infirmiera, a fost tratat intr-un spital militar de la periferia Parisului, unde a beneficiat de tratamente experimentale.

Repatriata la 19 septembrie in Franta, tanara, care a fost contaminata cu virusul Ebola in timpul unei misiuni in Liberia, "s-a vindecat si a parasit spitalul", a anuntat sambata ministrul francez al Sanatatii, Marisol Touraine.

Anterior, un expert de la Universitatea Cambridge a declarat ca virusul Ebola ar putea fi folosit de teroristi pentru a crea o arma capabila sa ucida numeroase persoane in Marea Britanie.

Epidemia de Ebola s-a soldat cu 3.439 de morti in Africa de Vest din 7.478 de cazuri inregistrate in cinci tari (Sierra Leone, Guineea, Liberia, Nigeria, Senegal), potrivit ultimului bilant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) realizat la 1 octombrie si publicat vineri.