Consiliul de Securitate extraordinar al ONU, prezidat de Barack Obama, a adoptat miercuri o rezolutie cu caracter obligatoriu pentru a stopa fluxul jihadistilor straini din Siria si Irak, scrie AFP.

Textul adoptat in unanimitate solicita statelor, sub amenintarea sanctiunilor, impiedicarea cetatenilor sa adere la organizatii extremiste, de tipul Statului Islamic. La reuniune au participat mai multi sefi de stat si de guvern, printre care presedintele Frantei, Francois Hollande.

Obama a reamintit ca, potrivit expertilor, aproximativ 12.000 de luptatori straini din peste 80 de tari au aderat in ultimii ani la organizatiile extremiste din Irak si Siria. "Rezolutia si bunele intentii nu sunt suficiente. Avem nevoie de actiuni concrete in anii ce vor veni", a copletat presedintele SUA.

Conform rezolutiei, guvernele vor "preveni si descuraja recrutarea persoanelor care calatoresc in strainatate, in scopul de a planifica sau participa la activitati teroriste". Se cere ca "toate statele membre sa se asigure ca in legile si normele nationale se vor introduce sanctiuni penale dure impotriva jihadistilor straini si a celor responsabili de recrutarea si finantarea lor.