Presedintele ucrainean Petro Porosenko a inceput sa inteleaga ca nimeni nu are nevoie de actiuni militare, insa cei care fac parte dintr-un "partid al razboiului" sunt in continuare influenti, a declarat duminica seful administratiei de la Kremlin, Serghei Ivanov, citat de agentia Itar-Tass."Cred ca presedintele Porosenko a inceput sa inteleaga ca razboiul pana la victorie, adica pana la moartea ultimului ucrainean, nu este necesar", a declarat Ivanov, intr-un interviu pentru ziarul Rosiiskaia Gazeta, potrivit Mediafax.

"Cei care fac parte din in Ucraina sunt in continuare influenti, dar sper ca tendinta spre pace va invinge", a subliniat el.

Ivanov a apreciat ca autoritatile de la Kiev trebuie "sa depuna o munca titanica in urmatorii ani, pentru a solutiona criza din tara": "Insa acestea nu sunt sarcinile Rusiei, ci ale Ucrainei", a adaugat seful administratiei de la Kremlin.

El a denuntat intentia Kievului de a construi un zid la frontiera ruso-ucraineana, subliniind ca acest fapt va afecta "in mod ireparabil" relatiile dintre cele doua state: "Sunt sigur ca un astfel de zid nu va fi construit", a afirmat Ivanov, mentionand ca "cetatenii rusi nu-i considera pe ucraieni drept straini".

De asemenea, oficialul a deplans "absenta unui interes" din partea altor state pentru situatia umanitara din estul Ucrainei: "Se pare ca nimeni, cu exceptia Rusiei, nu este ingrijorat de situatia umanitara din Ucraina", a adaugat el.

"Am o intrebare retorica pentru voi: pentru ce au luptat (separatistii si Kievul)? Practic, ei au ajuns in situatia care a fost la inceputul acestui an, insa razboiul s-a soldat cu mii de morti, raniti si mii de refugiati ucraineni", a mai spus Ivanov.

Administratia de la Kiev si liderii rebelilor prorusi au semnat, vineri seara, un memorandum care prevede o serie de masuri pentru detensionarea crizei, inclusiv crearea unei zone demilitarizate pe linia frontului separatist.

Sambata, Kievul a eliberat 38 de insurgenti prorusi in schimbul unui numar egal de militari ucraineni capturati de rebeli.