Germania va face tot ce ii sta in puteri pentru a lupta impotriva antisemitismului, a declarat duminica cancelarul german Angela Merkel, intr-un discurs rostit in fata a mii de persoane adunate la Berlin pentru a participa la o manifestatie de protest impotriva cresterii violentelor antisemite in Europa in urma conflictului israeliano-palestinian din Fasia Gaza, informeaza Reuters si AFP.

Organizat de Consiliul Central al Evreilor din Germania, aceasta ampla manifestare are loc in fata Portii Brandenburg, din centrul Berlinului, si la cateva sute de metri de Memorialul Holocaustului, la aproape de 70 de ani dupa caderea celui de-al Treilea Reich, citeaza Agerpres.

Angela Merkel, care participa rareori la demonstratii, a dorit sa se alature presedintelui german Joachim Gauck si liderilor comunitatii evreiesti la aceasta manifestare. Ea a declarat ca oricine care ii ataca pe evrei, ataca intreaga Germanie.

"Faptul ca persoane din Germania sunt amenintate si abuzate din cauza apartenentei lor evreiesti sau a sprijinului lor pentru Israel este scandalos si nu vom accepta acest lucru", a mai spus Merkel. "Este datoria noastra nationala si civica sa luptam impotriva antisemitismului", a adaugat cancelarul german.

Acest mare miting are loc inaintea primei reuniuni organizate vreodata la Berlin si in Germania de catre Congresul Evreiesc Mondial (WJC), relateaza Mediafax.

Aproximativ 5.000 de persoane, potrivit politiei, au dat curs apelului Consiliului Central Evreiesc din Germania. Numerosi reprezentanti germani ai principalelor miscari politice, de la stanga radicala si pana la conservatori si de la Verzi si pana la social-democrati, dar si cea mai mare parte a membrilor Guvernului federal erau prezenti alaturi de clerici catolici si protestanti.

Printre steaguri germane si israeliene se puteau vedea pancarte cu sloganul "Impotriva violentei si urii. Securitate pentru evrei".

Denuntand "valul ingrozitor de ura fata de evrei" care a cuprins "intreaga Europa", presedintele Consiliului Central Evreiesc din Germania Dieter Graumann si-a exprimat regretul ca "sinagoge au fost atacate", "evrei (au fost) amenintati" si ca "pe strazile germane s-au auzit cuvinte antisemite".

"Aceste explozii antisemite sunt justificate prin conflictul cu (Fasia) Gaza. Dar care este legatura? (...). Cel care a devenit antisemit din cauza Israelului era (asa) deja mai dinainte", a subliniat Graumann.

Sloganuri antisemite, auzite in aceasta vara in Germania la mitinguri de sustinere a palestinienilor au fost condamnate imediat de catre Merkel, intr-o tara care este marcata in continuare de Shoah si crimele dictaturii naziste. Nicio actiune violenta - asa cum s-a intamplat in Franta - nu a fost totusi constatata.

Catalogand drept "cadou" faptul ca aproximativ 200.000 de evrei traiesc din nou in Germania, cancelarul se opune ca acestia sa fie insultati. "Nu tolerez asa ceva", a lansat ea.

"Viata comunitatii evreiesti face parte din viata noastra. Ea face parte din identitatea noastra si din cultura noastra", a continuat ea, in aplauze.

"De la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Germania a sustinut renasterea comunitatii evreiesti", a subliniat Ronald Lauder, presedintele Congresului Evreiesc Mondiial.

Aceasta renastere a comunitatii evreiesti in Germania este, de altfel, motivul pentru care WJC a ales Berlinul sa-i gazduiasca reuniunea anuala, inainte de razboiul din Fasia Gaza si manifestatiile si violentele antisemite care au avut loc in vara in Europa.

In prezent, aproximativ 200.000 de evrei traiesc in Germania, in cea de a treia comunitate din Europa, dupa cele din Marea Britanie si Franta. Aceasta situatie era de neconceput dupa al Treilea Reich. In 1950, doar 15.000 de evrei mai traiau in Germania, fata de 560.000 in 1933.

Dupa caderea Zidului Berlinului, in 1989, Germania, din cauza responsabilitatii sale istorice, a oferit posibilitatea evreilor originari din tari care au facut parte din fosta Uniune Sovietica sa vina sa se instaleze pe teritoriul sau.

"Am venit in Germania cu mari sperante si visuri. Realitatea nu corespunde cu ceea ce ne-am imaginat. Acum ne este frica", a declarat, in multime, Eduard Schechter, un evreu in varsta de 69 de ani, care a parasit fosta URSS in 1996.

Cu o insigna pe care scrie "Spala-te pentru totdeuna de ura fata de evrei", Alexander Schramm, in varsta de 29 de ani, un berlinez care lucreaza in domeniul comunicatiilor, si-a exprimat regretul ca "a fost necesar atat de mult timp pentru ca sa fie organizat acest miting". "Sunt aici ca sa arat ca ramanem de garda", adauga el.