Cancelarul german Angela Merkel si presedintele american Barack Obama au convenit, intr-o convorbire telefonica joi seara, ca actiunile Rusiei in Ucraina "nu pot ramane fara consecinte", a anuntat Berlinul, informeaza AFP si DPA.

"Ei s-au declarat ingrijorati de numeroasele informatii cu privire la sosirea de noi soldati rusi si material militar rus" in estul Ucrainei, a declarat intr-un comunicat purtatorul de cuvant al guvernului german Steffen Seibert.

"Cancelarul si presedintele au fost de acord ca un astfel de comportament nu poate ramane fara consecinte", a adaugat el.

Dna Merkel "i-a confirmat" presedintelui Obama ca situatia din Ucraina va fi pe ordinea de zi a Consiliului European de sambata la Bruxelles, potrivit purtatorului ei de cuvant. Joi dupa-amiaza, ea a anuntat ca cei 28 vor discuta posibile "noi sanctiuni" impotriva Moscovei.

Presedintele Barack Obama a apreciat, joi seara, intr-o conferinta de presa la Casa Alba, ca "intreaga lume poate vedea ca fortele ruse se afla in Ucraina", dar a exclus orice recurgere la forta "pentru rezolvarea problemei ucrainene".

Joi la o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, Rusia a fost acuzata de occidentali, cu Statele Unite in frunte, care au denuntat implicarea directa a fortelor ruse alaturi de separatisti in estul Ucrainei, potrivit Agerpres.

Ambasadoarea Statelor Unite la Natiunile Unite, Samantha Power, a declarat ca Rusia trebuie sa inceteze "minciunile" si operatiunile de alimentare a conflictului din Ucraina.

La randul sau, ambasadorul rus Vitali Ciurkin a acuzat Statele Unite ca trimit in Ucraina "zeci de consilieri", iar armata ucraineana "bombardeaza civili".

Adresandu-se Consiliului, Jeffrey Feltman, subsecretar general ONU pentru afacerile politice, a declarat ca daca se confirma, prezenta trupelor ruse in Ucraina este "o contraventie directa a dreptului international si Cartei Natiunilor Unite", adauga DPA.