Secretarul de stat american John Kerry "trebuie sa le ordone subordonatilor sai sa nu mai impiedice OSCE sa-si faca treaba" in Ucraina, i-a transmis duminica ministrul rus de Externe Serghei Lavrov omologului sau american la telefon, in contextul in care Moscova acuza Statele Unite ca sustin Kievul. Intr-o conversatie telefonica, seful diplomatiei ruse "i-a cerut lui John Kerry sa le ordone subordonatilor sai sa nu mai impiedice OSCE sa-si faca treaba", a anuntat intr-un comunicat Ministerul rus de Externe, potrivit Mediafax.

Moscova a acuzat vineri Washingtonul ca sustine Kievul si "impartaseste responsabilitatea sangelui varsat" in estul Ucrainei, o zona devastata de confruntari armate intense intre separatisti si fortele guvernamentale.

Aceste confruntari armate - care au loc in jurul locului in care au cazut fragmentele Boeingului 777 al companiei Malaysia Airlines, doborat in zbor de catre o racheta pe 17 iulie - complica activitatea expertilor din cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperarre in Europa (OSCE) pe teren, in pofida unui armistitiu fragil in zona catastrofei.

"Este important sa se obtina un armistitiu in zona de conflict din Ucraina si sa inceapa negocierile intre beligeranti, conform modalitatilor prevazute de Acordul de la Geneva" incheiat in aprilie, au convenit Lavrov si Kerry in cursul conversatiei telefonice, potrivit aceleiasi surse.

Seful diplomatiei ruse a anuntat totodata ca Rusia ii invita din nou pe observatorii OSCE sa vina in posturile de frontiera de la Donetk si Gukovo.

Observatori OSCE au vizitat deja, pe 15 iulie, aceste posturi situate de-a lungul frontierei ruso-ucrainene, iar atasati militari straini au examinat locurile unde au cazut mai multe obuze trase de pe teritoriul ucrainean.