Lituania a anuntat joi ca urmeaza sa sacrifice mii de porci dupa ce autoritatile sanitar-veterinare au confirmat primele cazuri de animale infectate cu virusul pestei porcine africane la o ferma din nord-estul tarii, transmite AFP.

Un reprezentant al autoritatilor sanitar-veterinare lituaniene a declarat pentru Reuters ca este vorba de 19.400 de porci care urmeaza sa fie sacrificati in efortul de a impiedica raspandirea bolii.

Mai multe cazuri de pesta porcina africana, o boala mortala pentru porci insa care nu reprezinta un pericol pentru oameni, au fost detectate la o ferma gigant apartinand companiei daneze Idavang, intr-o regiune apropiata de vecinii Letonia si Belarus, au declarat serviciile veterinare lituaniene.

Dupa descoperirea, la inceputul anului, a primelor cazuri de pesta porcina la porci mistreti veniti probabil din Belarus, Lituania a decis sa sacrifice in jur de 90% din cei 60.000 de porci mistreti de pe teritoriul sau.

In Polonia, primele cinci cazuri de porci contaminati, inregistrate la o ferma din estul tarii - aproape de frontiera cu Belarus -, au fost anuntate miercuri. Animalele au fost sacrificate iar autoritatile au plasat in carantina 37 de ferme din regiune.

Letonia este de asemenea afectata si a decis marti sa impuna o zona de carantina in regiunile care se invecineaza cu Belarus, Estonia, Lituania si Rusia. 185 de porci au fost sacrificati pana acum.

Rusia, care absoarbe un sfert din exporturile europene de produse porcine, in principal din Olanda, Germania si Danemarca, intr-o valoare totalaa anuala de 1,4 miliarde de euro, a impus in ianuarie un embargo asupra carnii de porc din Europa, dupa descoperirea primelor cazuri de pesta porcina la porcii mistreti din Lituania.

Bruxelles-ul a sesizat in aprilie la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) cu privire la embargoul rus iar OMC a decis marti sa organizeze o comisie de experti independenti cu sarcina de a solutiona disputa comerciala.