Presedintele american Barack Obama a afirmat vineri ca Rusia trebuie sa isi foloseasca influenta asupra insurgentilor pro-rusi pentru a-i forta sa coopereze in ancheta privind prabusirea avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines, in Ucraina, si a afirmat ca de la locul accidentului sunt sustrase probe.

"Presedintele Putin spune ca este favorabil unei veritabile anchete impartiale, dar aceste cuvinte trebuie sa fie urmate de acte", a spus Obama, intr-o scurta conferinta de presa sustinuta la Casa Alba.

"Avand in vedere influenta directa asupra separatistilor, Rusia si presedintele Putin in special au responsabilitatea de a-i obliga sa coopereze cu anchete. Este minimul pe care il pot face", a continuat acesta, cerand din nou "un acces imediat si complet la locul accidentului".

"Stim ca Rusia le-a furnizat echipamente militare si arme, inclusiv arme antiaeriene", a adaugat Obama, subliniind "influenta extraordinara" a Rusiei asupra separatistilor.

Denuntand haosul care domneste la locul accidentului, Obama a criticat dur atitudinea rebelilor. "Au tras focuri de arma in aer la apropierea anchetatorilor. Scot elemente de dovezi de la locul accidentului. Ce incearca sa ascunda?", s-a intrebat el, denuntand o "insulta" la adresa familiilor celor 298 de victime.

"Lumea trebuie sa stie exact ce s-a intamplat", a subliniat presedintele american.

Obama a cerut din nou Moscovei sa "schimbe strategia" in Ucraina si sa faca tot posibilul pentru a pune capat ostilitatilor de pe teren, respectand "dreptul ucrainenilor de a-si decide ei insisi" viitorul.

Duminica, seful diplomatiei americane, John Kerry, a afirmat ca este convins ca bateria antiracheta utilizata pentru doborarea avionului Boeing 777provenea din Rusia.