Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) dezbate miercuri sesizarea premierului Victor Ponta privind conflictul juridic de natura constitutionala intre Guvern si presedinte referitor la reprezentarea statului roman la Consiliul European, potrivit Agerpres.

Primul-ministru a sesizat, in 24 iunie, Curtea pentru a constata existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si presedinte, generat de actiunile concrete ale sefului statului prin care isi aroga atributii si competente care, potrivit Constitutiei, apartin Executivului.

Sefului Guvernului cerea CCR sa stabileasca faptul ca presedintele Romaniei trebuie sa delege premierului atributia de reprezentare a Romaniei la reuniunea Consiliului European din 26 iunie.

Ponta afirma in sesizare ca nu contesta dreptul presedintelui de a reprezenta statul roman la reuniunile Consiliului European, ci doar modul discretionar, arbitrar in care acesta a ales sa colaboreze cu Parlamentul si Guvernul ¬ chemat prin Constitutie sa garanteze obligatiile rezultate din actul aderarii.

"Avand in vedere ca agenda Consiliului European va fi axata pentru perioada 2014¬2019 pe crestere economica, competitivitate, crearea de locuri de munca (Semestrul european, energie si schimbari climatice) si pe definirea unor linii strategice pe aria de libertate, securitate si justitie, am solicitat presedintelui Romaniei, in data de 16 iunie a.c, oficial si public, sa-mi delege atributia de reprezentare a statului roman, prin adresa inregistrata la Cabinetul Primului ¬ Ministru sub nr. 5/3455 din 16 iunie 2014. Presedintele nu a delegat primului ¬ ministru atributia de reprezentare a statului roman la Consiliu, desi subiectele de pe ordinea de zi tin in totalitate de atributiile constitutionale ale Guvernului. Mai mult decat atat, presedintele nu a solicitat elemente de mandat pentru participarea sa la reuniunea Consiliului European, demers in opinia mea necesar, avand in vedere subiectele de pe agenda de lucru", sustine premierul in sesizare.

Potrivit documentului, nici Guvernul si nici Parlamentul nu au fost informate si nici consultate asupra pozitiei pe care presedintele o va sustine la reuniunea Consiliului European.