Fostul presedinte Nicolas Sarkozy, inculpat de catre justitia franceza intr-un caz de trafic de influenta, ramane convins ca poate reveni in prim-plan ca "salvator" al Frantei, in pofida faptului ca a fost infrant de Francois Hollande in alegerile prezidentiale din 2012, potrivit Mediafax.

Insa ambitiile sale prezidentiale pentru 2017 sunt "ipotecate" de problemele judiciare pe care le are. Numele fostului presedinte de dreapta este citat in sase dosare judiciare, intre care mai multe in legatura cu finantarea campaniei sale prezidentiale din 2012.

O personalitate care genereaza clivaje - numerosi alegatori de dreapta il prefera, dar 62% dintre francezi nu sunt de acord cu revenirea lui in politica -, Sarkozy este nevoit sa tina cont si de balul ambitiilor in cadrul partidului sau, UMP, devastat de o criza in urma infrangerii pe care a suferit-o.

"Nu veti mai auzi vorbindu-se despre mine", le dadea asigurari jurnalistilor la inceputul lui 2012, luand in calcul aceasta perspectiva.

Transformat in sustinator de conferinte internationale la Londra, Amman sau New York, la fel ca si alti fosti lideri de prim-plan, afisand o atitudine degajata si o barba de trei zile, Nicolas Sarkozy nu a renuntat, insa, la politica franceza pentru prea mult timp.

Zgarcit in declaratii publice, el face apel cu regularitate la amintirile francezilor prin ceea ce apropiatii sai numesc "carti postale" - intre altele, participarea la un miting de sustinere a candidatei dreptei la alegerile municipale din martie 2014, un articol de presa inaintea alegerilor europene sau confidente "rasuflate" pentru anumite publicatii.

De asemenea, apare frecvent in compania sotiei sale, cantareata Carla Bruni, in turneele acesteia in strainatate si in Franta.

- Balul pretendentilor

Mai multe surse din cadrul UMP sustin ca revenirea sa in prim-planul scenei politice este programata "in primele 15 zile din septembrie", cand isi va anunta candidatura la presedintia UMP, ramasa vacanta in urma demisiei lui Jean-Francois Cope, prima etapa in vederea alegerilor prezidentiale din 2017.

Ambitiile sale se lovesc, insa, de ambitiile altor pretendenti - fostii premieri Francois Fillon si Alain Juppe. Iar dupa doar un an sustinerea candidaturii sale in randul alegatorilor de dreapta a scazut de la 66% la 50%.

Dar Nicolas Sarkozy nu s-a indoit niciodata de capacitatile sale de a face fata adversitatii.

Avocat de profesie, fara sa urmeze vreun curriculum prestigios la marile scoli, s-a angajat in miscarea gaulista la varsta de 19 ani, a fost ales primar al bogatei periferii pariziene Neuilly-sur-Seine la varsta de 28 de ani, deputat la varsta de 34 de ani, a devenit ministru la varsta de 38 de ani si sef de stat in 2007, la varsta de 52 de ani.

Un ambitios "care nu se teme de nimic si mai ales nu de el-insusi", a spus despre el fostul presedinte Jacques Chirac, primul sau mentor.

Sarkozy nu provine din mica burghezie franceza, ca multi dintre colegii sai. Fiul unui imigrant ungur, el a fost crescut de mama si bunicul sau, un grec din Salonic. "Am sange amestecat (...), vin din alta parte", a spus el.

Viata sa privata a fost, mult timp, etalata in public. Relatia sa cu oameni puternici si cu banii a fost denuntata, iar viata sa sentimentala a alimentat subiecte de presa.

Deja tatal a doi copii, Nicolas Sarkozy este primul presedinte francez care a divortat, s-a recasatorit si a procreat un copil in timpul mandatului.

In schimb, este al doilea presedinte cu probleme judiciare. Predecesorul sau Jacques Chirac a avut statutul de "martor asistat" in 2007, intr-un caz de angajari fictive la Primaria Parisului, si a fost condamnat, patru ani tarziu, la doi ani inchisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri publice, abuz de incredere si conflict de interese.