Mii de soldati irakieni, sprijiniti cu tancuri si aparate ale aviatiei, au avansat duminica spre orasul Tikrit, in cea mai mare contraofensiva lansata de armata irakiana de la debutul avansului fulgerator inregistrat de insurgentii sunniti, care a aruncat tara in haos, relateaza AFP.

Pentru a le ajuta sa recastige teren dupa deruta acestora din primele zile ale ofensivei insurgentilor lansate pe 9 iunie, Rusia a livrat fortelor irakiene o prima transa de cinci avioane de lupta Suhoi, iar Statele Unite au trimis experti militari pentru a-i instrui pe soldati si drone pentru a survola capitala Bagdad, o tinta a atacatorilor.

Prin aceasta ofensiva care s-a soldat, potrivit ONU, cu peste 1.000 morti si a determinat refugierea a sute de mii de locuitori, insurgentii sunniti condusi de jihadistii din Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL) au ocupat portiuni vaste de teritoriu in vestul, nordul si estul capitalei irakiene.

In conditiile in care apelurile din tara si din strainatate in favoarea formarii unui guvern de uniune nationala s-au multiplicat, premierul Nouri al-Maliki, un siit acuzat ca i-a marginalizat pe sunniti, pare in cele din urma sa ralieze la aceasta idee, Parlamentul urmand sa se reuneasca marti pentru a declansa procesul.

Pentru a doua zi consecutiv, armata si-a intensificat contraatacurile in provincia Salah ad Din (nord), pentru a recuceri mai multe regiuni cazute in mainile insurgentilor, in principal capitala provinciei, Tikrit, un fief al fostului presedinte sunnit Saddam Hussein, rasturnat de la putere de invazia americana din 2003.

"Fortele irakiene avanseaza din diferite directii" spre Tikrit (situat la 160 de kilometri nord de Bagdad), potrivit generalului Qassem Atta, un purtator de cuvant al premierului Maliki. Confruntari armate sunt in desfasurare, dupa ce fortele guvernamentale au detonat bombe plasate de-a lungul drumurilor care duc in oras.