Crestin-democrati, social-democrati. Dreapta si stanga politicii germane, doua viziuni diferite despre investirea banului public. Iata insa ca, la foarte scurt timp dupa formarea noului guvern de coalitie, parlamentarii si-au dat repede mana, la votarea legii care-i priveste pe ei insisi si buzunarele lor. Prima majorare a salariilor parlamentare este prevazuta pentru 1 iulie anul curent, a doua de la 1 ianuarie 2015. 9.082 de euro ar urma sa castige lunar parlamentarii germani, o crestere lunara de 830 de euro. Iata insa ca legea votata in graba si contrazicand o alta lege votata tot in Bundestag, s-a impotmolit la presedintele Gauck, caci exista suspiciuni de neconstitutionalitate.

Legea care prevede marirea salariilor parlamentarilor cu peste opt sute de euro a fost votata in 21 februarie, acestea urmand sa se ridice, la 1 iulie, de la 8.252 euro, la 8.667 euro, iar din 1 ianuarie 2015, la 9.082 euro. Trimisa presedintelui Joachim Gauck spre promulgare, legea n-a fost semnata inca, deorece ar putea fi neconstitutionala.

Motivul este urmatorul: parlamentarii au votat anul acesta aceasta lege care ar fi in dezacord cu alta, votata anterior, si care prevede majorarea automata a salariilor parlamentare, incepand cu 2016, racordandu-se acest proces la evolutia generala a retributiilor de pe teritoriul federal.

Conform informatiilor aparute in presa germana, juristii biroului prezidential si-au exprimat rezerve referitoare la constitutionalitatea legii majorarii salariale parlamentare, votate de Marea Coalitie in februarie 2014. Prin urmare, Gauck s-ar putea sa nu o promulge, decat dupa ce Curtea Constitutionala s-ar fi pronuntat.

Faptul ca ar putea exista „ceva putred“ la mijloc e indicat si de lentoarea cau care s-a derulat circulatia inter-institutionala, de documente. Purtatoarea de cuvant a presedintelui Germaniei a declarat publicatiei Bild, citata de N24.de, ca „Gauck a primit legea doar in 19 mai“, ca „verificarea juridica a legii votate in Parlament acum patru luni inca mai dureaza“ si ca „seful statului nu reuseste sa semneze legea, luna aceasta“. http://www.n24.de/n24/Nachrichten/Politik/d/4986758/gesetzt-zur-diaeten-erhoehung-nicht-unterschrieben.html

Va bloca oare Presedintele majorarea de salarii ale parlamentarilor? Inca nu se stie. Se stie insa ca legea adoptata rapid -intr-o saptamana din februarie-, si pe tacute in Parlament, nu mai e un secret public, caci mass-media germana a „luat-o in colti“. In consecinta, multi cetateni, scandalizati de sporul de privilegiu parlamentar, au inceput sa-si arate si ei coltii.

Pe acesti cetateni nu-i intereseaza motivul aparent obiectiv, invocat de parlamentari in adoptarea legii, in virtutea caruia salariul lor trebuie sa fie egal cu cel al judecatorului federal. Iar majorarea de trei ori, intr-un an si jumatate, a retributiilor alesilor poporului, nu pare a fi salutata de toti cei care i-au ales: nu merge sa cresti salariile, oricum mari, ale celor situati sus, in timp ce marea majoritate, de jos, cam strange cureaua.

Fiecare popor isi are alesii pe care ii merita. Democratia e un lucru bun pentru ca cetatenii isi aleg, sa-i reprezinte la varf, pe parlamentarii care, teoretic, le oglindesc chipul si interesele. Iar pentru ca acestia sa faca treaba buna si necorupta, pentru popor, trebuie sa fie si bine platiti. Parlamentarii germani sunt bine platiti, beneficiind in plus si de o suma fixa lunara, pentru diverse cheltuieli, ca si de o grasa contributie la pensia de stat.

Exista parlamentari a caror saptamana de lucru cumuleaza 60 de ore si care isi duc responsabilitatile la bun sfarsit. Exista insa si raspanditul curent de opinie conform caruia, in Bundestag „sed multi habarnisti si lenesi”. Cu sporirea privilegiilor acestora, platite din bani publici, nu toata lumea e de acord.

Insa majoritatea parlamentara a coalitiei aflate la guvernare in Germania, „de stanga-dreapta”, cumuleaza aproape 80% din voturile exprimate in Bundestag. Ea poate sfida orice incercare de opozitie si isi poate vota nestingherita legile in folosul poporului, dar si in folosul nemijlocit al ei.