Primarul orasului Varna, Ivan Portnih, a declarat ca autoritatile locale emit ordine de evacuare cu forta in contextul in care unele persoane refuza sa-si paraseasca locuintele care prezinta riscuri.Intr-un interviu acordat duminica postului national de televiziune, Portnih a declarat ca autoritatile locale se pregatesc pentru evacuari de urgenta, din cauza refuzului unor persoane - care locuiesc in cladiri ce prezinta riscuri - de a le pasari, relateaza Mediafax, citand Novinite.

Orasul Varna, port la Marea Neagra, depune eforturi in cadrul unor interventii in urma inundatiilor fara precedent, soldate cu 11 morti in cartierul rezidential Asparuhovo, joi si vineri, potrivit dnevnik.bg.

Primarul a subliniat ca autoritatile vor solicita ajutorul politiei in vederea evacuarii imediate a persoanelor care locuiesc in aproximativ 20 de cladiri aflate intr-o stare precara.

El a anuntat ca sunt in curs lucrari de reparatii in toate cartierele rezidentiale din oras si ca principalele drumuri au fost eliberate. Aproximativ 800-900 de persoane erau implicate duminica in interventii la nivelul insfrastructurii si unor case, inclusiv un numar important de voluntari, a precizat acesta. Autritatile au lansat deja operatiuni de decontaminare si impotriva tantarilor, in anumite zone, a adaugat Portnih.

Pe de alta parte, comisarul european Kristalina Gheorghieva a discutat cu comisarul Johannes Hahn despre inundatiile care au afectat nord-estul Bulgariei. "Johannes Hahn m-a asigurat ca vor fi alocate fonduri pentru victimele inundatiilor", a declarat bulgara Gheorghieva pentru BGNES.

Finantarea prin Programul Operational pentru Mediu, in prezent suspendat, este una dintre putinele oportunitati ca Bulgaria sa primeasca ajutor de la Comisia Europeana, a adaugat comisarul european pentru Cooperare internationala, ajutor umanitar si raspuns in caz de criza.

"Situatia din Varna este tragica. Insa ma bucur ca oamenii sunt uniti cu scopul de a depasi pagubele create de dezastru", a declarat ea dupa ce a sosit intr-o vizita, sambata, in orasul de la Marea Neagra.