Armata irakiana a preluat joi controlul total asupra celei mai importante rafinarii de petrol a tarii, dupa lupte impotriva insurgentilor care au incercat sa o cucereasca, scrie AFP.

"Fortele de securitate controleaza total rafinaria din Baïji", la 200 km nord de Bagdad, a declarat la televiziune generalul Qassem Atta, purtatorul de cuvant al premierului Nuri al-Maliki pe chestiuni de securitate.

Un angajat al rafinariei a declarat si el ca insurgentii s-au retras. Alti martori au confirmat aceasta informatie, adaugand ca jihadistii au parasit rafinaria dupa atacurile repetate ale armatei.

Indurgentii suniti au lansat miercuri un asalt asupra rafinariei, reusind sa pantrunda in ea. Mai multe rezervoare de petrol au luat foc.

Rafinaria a fost inchisa luni si angajatii straini au parasit uzina. Localitatea Baïji este situata in apropiere de orasul Tikrit, capitala provinciei Salahuddin care a fost cucerita de insurgentii condusi de jihadistii Statului Islamic in Irak si Levant (SIIL) saptamana trecuta, dupa lansarea in 9 iunie a ofensivei insurgentilor suniti.

Rafinaria Baïji furnizeaza petrol pentru piata interna a Irakului si productia sa este estimata la 600.000 de barilini pe zi.