Sute de persoane au protestat luni la consulatele Rusiei din Harkiv si Odesa, intr-un val de manifestatii inceput sambata, la Ambasada rusa de la Kiev, relateaza agentiile RIA Novosti si Ukrinform.

Protestul de la consulatul rus din Odesa a inceput in jurul orei locale 15.00 (15.00, ora Romaniei), unde peste 200 de persoane au venit cu steaguri ale Ucrainei, ale miscarii radicale "Pravii Sektor" si coroane de flori in memoria militarilor ucraineni care au murit la Lugansk, dupa ce avionul lor a fost doborat de separatisti, citeaza Mediafax.

Manifestantii au incercat sa intre in consulat, insa au fost opriti de fortele de ordine. In cursul unor confruntari intre politisti si manifestanti, a fost ranita o persoana, alte patru fiind retinute.

Potrivit guvernatorului de la Odesa, Igor Palita, doua dintre persoanele retinute aveau asupra sa substante explozive si un cutit, relateaza agentia ucraineana UNIAN.

Palita a afirmat ca "in prezent, situatia la consulat este sub control".

El a apreciat ca acest protest reprezinta o "provocare sponsorizata".

De asemenea, peste 500 de persoane au protestat luni, la consulatul Rusiei de la Harkiv, in nord-estul Ucrainei, potrivit RIA Novosti.

Protestatarii au adus steaguri ale Ucrainei si au intonat imnul tarii.

Niciun diplomat rus nu a iesit din consulat sa initieze cu ei un dialog.

Valul de proteste la reprezentante ale Rusiei in Ucraina a inceput sambata, la Kiev, unde manifestantii au reusit sa dea jos steagul rus de pe ambasada rusa, sa rastoarne masini si sa sparga mai multe geamuri ale cladirii.