Consiliul de Ministri al Italiei a adoptat, vineri, un decret-lege privind intensificarea luptei impotriva coruptiei, pe fondul izbucnirii unor scandaluri implicand ofiteri si personalitati politice, a anuntat seful Guvernului, Matteo Renzi, potrivit Mediafax, care citeaza AFP.

"Am hotarat sa atribuim Autoritatii nationale anticoruptie (ANAC) puterile autoritatii de control a contractelor si serviciilor publice", a declarat Renzi pentru presa la finalul Consiliului de Ministri.

Guvernul italian a decis astfel sa creeze un fel de "super-autoritate" de lupta impotriva coruptiei, regrupand mai multe servicii sub directia magistratului Raffaele Cantone, actualul presedinte al ANAC.

Evocand traditionala lentoare a justitiei italiene, Renzi a explicat ca decizia a fost luata pentru ca ANAC ar putea sa actioneze mult mai rapid pentru a preveni eventuale acte de coruptie.

"Daca ANAC va avea indoieli asupra comportamentului unei societati, va putea solicita prefectului vizat sa o puna sub tutela.

"In caz de afaceri dubioase, ANAC va avea puterea de a semnala problema si de a propune punerea sub tutela a partii implicate din cadrul intreprinderii", a declarat Renzi.

Premierul italian a declarat ca aceste masuri sunt o "ocazie uriasa" pentru Italia.

"Dupa o prima lectura, mi se pare ca solutiile alese sunt curajoase si merg in directia buna", a reactionat Cantone, "tarul" luptei anticoruptie.

Italia este afectata de mai multe saptamani de scandaluri politico-financiare de coruptie.

Ultima victima a acestor scandaluri, primarul de stanga al Venetiei, Giorgio Orsoni, implicat intr-o afacere de coruptie si spalare de bani, si-a prezentat demisia vineri.