Barack Obama si Francois Hollande au salutat cu emotie, vineri, memoria soldatilor americani cazuti la datorie in timpul Debarcarii din Normandia, in iunie 1944, in cadrul ceremoniilor de la cimitirul Colleville-sur-Mer, unde sunt inmormantati aproape 10.000 de soldati, scrie AFP.

Ceremoniile din NormandiaFoto: Captura YouTube

"Cand lumea va transforma in cinici, opriti-va o secunda si ganditi-va la acesti oameni", a declarat, vizibil emotionat, presedintele american, in cimitirul care pare a cobori in mare si unde crucile albe se aliniaza pana la orizont.

"Domnilor. Vreau sa stiti ca mostenirea voastra este in mani bune", le-a spus Obama veteranilor prezenti la ceremonie.

"Omaha Beach. Normandia. Este capul de pod al democratiei", a declarat presedintele american, afirmand ca victoria Aliatilor in al doilea Razboi Mondial a "modelat securitatea si bunastarea" pentru viitor.

"Am muncit pentru a transforma adversarii nostri in noi aliati. Am construit o noua prosperitate. De la Vestul la Estul Europei. Din America de Sud in Asia de sud-est: 70 de ani de miscari democratice s-au propagat", a adaugat el.

Anterior, presedintele francez Francois Hollande a adus si el un omagiu soldatilor americani: "Franta nu va uita niciodata ceea ce datoreaza acestor soldati si Statelor Unite".

"Sarbatorim azi o data memorabila a istoriei noastre in care doua popoare s-au unit intr-o singura lupta, cea a libertatii", a declarat presedintele francez.

Trei sute de mii de oameni au debarcat in Normandia in 6 iunie, pentru a deschide un nou front in Vest si a obtine un acces rapid spre Germania nazista. La finele lui iulie 1944, numarul soldatilor aliati a ajuns la 1,5 milioane. Batalia din Normandia s-a soldat cu 37.000 de victime in randul Aliatilor si cu 50.000 pana la 60.000 in randul germanilor.